Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV REAKCIJA
M. Pompeo smerkia Baltarusijos bandymus išvaryti opozicionierius, svarsto sankcijas
BNS
Scanpix
Mike'as Pompeo.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį pasmerkė protestų apimtos Baltarusijos bandymus išvaryti iš šalies opozicijos lyderius ir sakė, kad Vašingtonas svarsto tolesnes sankcijas.

M. Pompeo nurodė, kad JAV „labai susirūpinusios“ dėl pirmadienio veiksmų prieš vieną garsiausių Baltarusijos opozicijos veikėjų Maryją Kalesnikavą, ir gyrė „jos drąsą“. „Jungtinės Valstijos, koordinuodamos veiksmus su savo partneriais ir sąjungininkais, svarsto papildomas tikslines sankcijas žmonių, dalyvavusių pažeidinėjant žmogaus teises ir vykdant represijas Baltarusijoje, atskaitingumui paskatinti“, – sakoma valstybės sekretoriaus pareiškime.

Baltarusių pasieniečiai skelbė, kad M. Kalesnikava bandė pabėgti iš šalies, bet du su ja buvę bendražygiai sakė, kad pareigūnai norėjo ją prievarta išvaryti į Ukrainą ir kad ji norėdama likti Baltarusijoje suplėšė savo pasą ir iššoko pro automobilio langą. „Primename Baltarusijos valdžiai jos atsakomybę užtikrinti p. Kalesnikavos ir visų neteisingai sulaikytų žmonių saugumą“, – sakė M. Pompeo.

„Raginame Baltarusijos valdžią nutraukti smurtą prieš savo žmones, paleisti visus neteisingai sulaikytus asmenis, tarp jų JAV pilietį Vitalijų Škliarovą, ir pradėti prasmingą dialogą su tikrais baltarusių visuomenės atstovais“, – pabrėžė jis.

V. Škliarovas yra Vašingtone gyvenantis politikos analitikas, kuris buvo sulaikytas per kelionę į gimtąją Baltarusiją ir apkaltintas pagalba rezgant masinių neramumų sąmokslą. Jis pats kaltinimą neigia. Jis yra Harvardo universiteto vizituojantis dėstytojas ir dirbo JAV senatoriaus Bernie Sanderso prezidentinei kampanijai.

Milicija Baltarusijoje intensyvina savo kampaniją prieš opoziciją. Sekmadienį, per naujausią didžiulį protestą prieš autoritariško Aliaksandro Lukašenkos valdymą buvo areštuota daugiau kaip 600 žmonių. Maskvos sąjungininkas A. Lukašenka po ginčijamų rugpjūčio 9-osios rinkimų susiduria su didžiausiu iššūkiu 26 metus trunkančiam savo valdymui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 09 09:19
Spausdinti