Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ŠIAURĖS KORĖJA
M. Pompeo: Kim Jong Uno pasitraukimas nepakeistų JAV tikslų
BNS

Jungtinės Valstijos sieks Šiaurės Korėjos denuklearizacijos, kad ir kas stovėtų prie valdžios vairo Pchenjane, trečiadienį pareiškė valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, netylant spėlionėms apie šios komunistinės šalies lyderio Kim Jong Uno sveikatos būklę.  

JAV pareigūnai, tarp jų prezidentas Donaldas Trumpas, atsisakė kalbėti apie Kim Jong Uno sveikatą pasirodžius pranešimui, kad Šiaurės Korėjos lyderis yra sunkios būklės. Tiesa, Pietų Korėja neteikė reikšmės šiam pranešimui.     

Kai interviu metu M. Pompeo buvo apie tai paklausta, valstybės sekretorius sakė, kad buvo susitikęs su įtakinga Kim Jong Uno seserimi Kim Yo Jong, kuri neseniai buvo paskirta į aukštą postą komunistinės šalies valdžios hierarchijoje. Jos paskyrimas pakurstė kalbas, kad Kim Yo Jong gali tapti Kim Jong Uno įpėdine.       

„Turėjau progą keliskart su ja susitikti, bet iššūkis išlieka toks pats, tikslas išlieka toks pats, nesvarbu, kas vadovauja Šiaurės Korėjai“, – interviu „Fox News“ sakė M. Pompeo.   

Valstybės sekretorius pakartojo savo pažadą užtikrinti Šiaurės Korėjos žmonėms „šviesesnę ateitį“, jeigu šalies vadovybė atsisakys branduolinių ginklų.  „Jie turi denuklearizuotis. Tai turi būti daroma tokiu būdu, kad mes galėtume patikrinti. Tai tiesa – ir nesvarbu, kas vadovauja Šiaurės Korėjai“, – kalbėjo jis.  

M. Pompeo 2018 metais keturis kartus skrido į Šiaurės Korėją tartis dėl istorinių D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimų po daugiau nei pusę amžiaus tarp šalių tvyrojusio priešiškumo.  

Tačiau viltis, kad iki lapkritį Jungtinėse Valstijose vyksiančių rinkimų gali būti pasiektas persilaužimas, beveik išblėso, Pchenjanui toliau leidžiant raketas, o Vašingtonui atmetant jo reikalavimą atšaukti sankcijas prieš visišką denuklearizaciją.      

Interneto leidinys „Daily NK“, kurį leidžia daugiausia iš Šiaurės Korėjos pabėgę žmonės, pranešė, kad Kim Jong Unui anksčiau šį mėnesį buvo atlikta širdies operacija ir kad jis sveiksta vienoje viloje Šiaurės Pjongano provincijoje.

„Besaikis rūkymas, nutukimas ir nuovargis buvo tiesioginės Kimo skubaus širdies ir kraujagyslių gydymo priežastys“, – leidiniui sakė neįvardijamas šaltinis Šiaurės Korėjoje.

Televizija CNN remdamasi neįvardytu amerikiečių pareigūnu, pranešė, kad Kim Jong Unui po operacijos iškilo „didžiulis pavojus“.   

Tačiau Pietų Korėja, kuri formaliai tebekariauja su Šiaurės Korėja, pranešė nepastebėjusi jokio neįprasto sujudimo kaimyninėje valstybėje. 

Kim Jong Unui nebuvo nė 30 metų, kai 2011-ųjų pabaigoje jis paveldėjo valdžią iš savo tėvo Kim Jong Ilo. Bėgant metams jis sustiprino savo įtaką, valdydamas geležiniu kumščiu. 

2018 ir 2019 metais Kim Jong Unas buvo triskart susitikęs su JAV prezidentu D. Trumpu, taip pat Azijos šalių lyderiais, bandydamas diplomatijos pagalba nutraukti didžiulę žalą šaliai darančias tarptautines sankcijas ir užsitikrinti saugumo garantijų. Vis dėlto jis neatsisakė teisės į branduolinį arsenalą, o visos diplomatinės iniciatyvos pateko į aklavietę. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 23 10:55
Spausdinti