Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LENKIJA
Lenkijos prezidento rinkimai įvyks per 74 dienų laikotarpį
BNS

Lenkijos aukščiausia rinkimų institucija pavedė parlamento pirmininkei per 14 dienų paskirti naują prezidento rinkimų datą.   

Valstybės vadovo rinkimai Lenkijoje turėjo vykti sekmadienį, tačiau buvo suspenduoti, vykstant diskusijoms, kaip turėtų būti rengiamas balsavimas per koronaviruso pandemiją.

Rinkimai turi būti surengti per 60 dienų po šio pranešimo, t. y., iki birželio pabaigos, rašoma Rinkimų komisijos priimtame nutarime.   

Konservatyviojo sparno vyriausybė siūlė rengti balsavimą tik paštu, tačiau kritika šiam planui ir vidaus rietenos apsunkino pasirengimo procesą, todėl trečiadienį vėlai vakare buvo pranešta, kad rinkimai nukeliami.    

Tai pirmasis kartas per beveik 31 atkurtos demokratijos Lenkijoje metus, kai neįvyko rinkimai pagal Konstitucijoje nustatytus terminus. Dabar parlamento pirmininkė Elzbieta Witek turi per dvi savaites paskelbti naują rinkimų datą.

Aiškindamas nutarimą Rinkimų komisijos pirmininkas Sylwester'as Marciniakas išreiškė viltį, kad bus pasiektas „persilaužimas“, leisiantis surengti „visiškai demokratiškus, skaidrius ir sąžiningus“ prezidento rinkimus.

Dabartinio valstybės vadovo Andrzejaus Dudos kadencija baigiasi rugpjūčio 6-ąją, ir Lenkija negali sau leisti neturėti išrinkto prezidento praėjus tai datai, sakė S. Marciniakas.  

Anot jo, rinkimų procesas turi prasidėti iš naujo ir kandidatai vėl turi būti registruojami.  

S. Marciniakas sakė, kad sekmadienį turėjusius įvykti rinkimus teko nukelti dėl koronaviruso pandemijos ir teisėkūros proceso.  

Kiek anksčiau valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis  interviu savaitraščiui „Gazeta Polska“ pareiškė, kad Lenkija „keičiasi į gera“, šaliai vadovaujant jo ir dviejų mažesnių politinių jėgų koalicinei vyriausybei.

Tuo pat metu jis sakė, jog ne paslaptis, kad koalicija yra susiskaldžiusi.  

Trijų partijų valdančioji koalicija turi „gana radikalų sparną, taip pat labai nuosaikų sparną“.  

„Manau, trintis tarp jų nėra naujas dalykas“, – sakė J. Kaczynskis, kuris yra pagrindinis Lenkijos politikos formuotojas. 

Viena iš mažesniųjų koalicijos partnerių norėjo, kad prezidento rinkimai būtų atidėti, ir praėjusią savaitę įspėjo, kad Seime balsuos prieš teisės aktą, kuris atvertų kelią surengti balsavimą paštu. Trečiadienį valdančioji koalicija galiausiai paskelbė, kad rinkimai bus paskelbti negaliojančiais ir bus paskirta nauja jų data.  

PiS palaikomas A. Duda siekia būti perrinktas naujai kadencijai. Jis viešosios nuomonės apklausose lenkia kitus devynis kandidatus. 

Valdančiosios koalicijos partijų lyderiai praėjusį savaitgalį surengė mažiausiai vieną skubų posėdį, tačiau nauja rinkimų data kol kas nepaskelbta. 

Kairiojo sparno lyderiai paragino visas opozicine partijas trečiadienį susitikti aptarti rinkimų klausimo.  

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 05 11 08:11
Spausdinti