Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


LENKIJA
Lenkijos lyderiai gina griežtesnę abortų tvarką ir smerkia protestus, visuomenė atsako streiku
BNS
Scanpix
Protestai Varšuvoje.

Lenkijos valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis antradienį gynė sprendimą sugriežtinti abortų įstatymus ir smerkė moterų teisių aktyvistų vadovaujamus didžiulio masto protestus, vykstančius nepaisant dėl koronaviruso pandemijos taikomų suvaržymų.

Vicepremjeras Jaroslawas Kaczynskis paragino ginti tradicines katalikiškas ir patriotines vertybes bei įspėjo, kad protestai, rengiami šalyje sparčiai plintant koronavirusui, gali prisidėti prie mirčių skaičiaus augimo.

Opozicijos lyderis savo ruožtu apkaltino J. Kaczynskį kurstant neapykantą ir pilietinį karą.

Praėjusį ketvirtadienį šalies aukščiausios instancijos teismas nusprendė, kad dabar Lenkijoje galiojantys įstatymai, leidžiantys abortus vaisiaus apsigimimo atvejais, prieštarauja konstitucijai.

Ši nutartis šalyje išprovokavo didžiulio masto protestus. Kai kurie jų vyko šalia bažnyčių, be to, būta atvejų, kai pikti protestuotojai sutrikdė maldos namuose vykusias mišias.

Antradienį socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše J. Kaczynskis tvirtino, kad konstitucinio teismo paskelbta nutartis atitinka konstituciją, ir sakė, kad pastarieji protestai pasižymi antibažnytiniu „nihilizmu“.

„Turime ginti Lenkijos bažnyčias, turime jas ginti bet kokia kaina“, – sakė vicepremjeras savo kreipimesi į PiS narius ir šalininkus.

Opozicinės partijos „Pilietinė platforma“ (PO) lyderis Borysas Budka reaguodamas į šį J. Kaczynskio kreipimąsi pareiškė, kad „neapykantos ir pilietinio karo kurstymas bei partijos jėgų pasitelkimas atakoms prieš piliečius yra nusikaltimas“.

Jis įspėjo, kad opozicija gali dėl J. Kaczynskio kreiptis į specialų teismą, nagrinėjantį bylas, kuriose aukščiausius valstybinius postus užimantys asmenys kaltinami pažeidę konstituciją ar kitus galiojančius teisės aktus.

Savo kreipimesi PiS lyderis taip pat sakė, kad protestuotojai „daro rimtą nusikaltimą“, pažeisdami dėl koronaviruso pandemijos šalyje paskelbtą draudimą organizuoti didesnius nei penkių asmenų susibūrimus.

„Esant dabartinei situacijai šios demonstracijos neabejotinai prisidės prie daugelio žmonių mirties“, – sakė J. Kaczynskis.

2015 metais į valdžią atėjusi PiS į savo rinkimų programą buvo įtraukusi pažadą sugriežtinti abortų įstatymus.

Trečiadienį visoje Lenkijoje dėl teismo sprendimo vyksta streikai

Visoje Lenkijoje žmonės trečiadienį dalyvauja streike, kuriuo protestuojama prieš aukščiausios instancijos teismo sprendimą, sudarantį sąlygas uždrausti abortus apsigimimų atvejais.

Streikas surengtas didėjant priešpriešai tarp protestuojančių minių ir Lenkijos itin konservatyvios vyriausybės, kuri žada nenusileisti.

Moterys sekmadienį ėjo į bažnyčias trikdyti mišių, užsipuldavo kunigus. Kai kur dažais buvo apipurkšti bažnyčių pastatai. Anksčiau tokie veiksmai Lenkijoje būtų neįsivaizduojami.

Nufilmuotą J. Kaczynskio pareiškimą kai kurie kritikai palygino su liūdnai pagarsėjusiu karo padėties paskelbimu 1981 metais, o kai kas jo žodžius įvertino kaip smurto kurstymą, nes 71 metų J. Kaczynskis yra vicepremjeras, atsakingas už policiją ir saugumo tarnybas.

Naujienų portalo „Onet“ redaktorius Bartoszas Weglarczykas mano, kad J. Kaczynskis iš esmės suteikia leidimą futbolo chuliganams ir kraštutinių dešiniųjų ekstremistams „mušti žmones gatvėse“.

„Šie žodžiai šokiruoja. Šie žodžiai gali pranašauti bet ką, įskaitant nepaprastosios padėties paskelbimą, cenzūrą, areštus ir vienas Dievas težino, ką dar“, – rašė B. Weglarczykas.

Judėjimas „Ogolnopolski Strajk Kobiet“ – svarbus pastarosios savaitės protestų organizatorius – visos šalies streiką surengė su šūkiu „Neiname į darbą“.

Lenkijos žiniasklaida pranešė, kad buvo atšauktos kai kurios paskaitos universitetuose, o Varšuvos ir Krokuvos merai remia raginimus darbuotojams neiti į darbą.

Penktadienį sostinėje Varšuvoje organizuojamos didžiulės protesto eitynės.

Antradienį aistros liejosi ir šalies parlamente. Seimo pirmininkei teko iškviesti apsaugos darbuotojus apginti J. Kaczynskio nuo piktų opozicijos įstatymų leidėjų. Seimo vicepirmininkas ir artimas J. Kaczynskio sąjungininkas Ryszardas Terleckis dar pakurstė pasipiktinimą, kai palygino pastarųjų protestų simbolį – raudoną žaibą – su nacių simbolikos dalimi tapusiomis runomis.

Pirmadienį tūkstančiai protestuotojų, vadovaujami moterų teisių aktyvistų, daugelyje Lenkijos miestų blokavo eismą, taip pat būriavosi prie bažnyčių, skanduodami užgaulius šūkius, nukreiptus prieš didžiulę įtaką šalyje turinčius Katalikų Bažnyčios lyderius, smerkiančius abortus. Protestuotojai reikalavo užtikrinti moterims pasirinkimo teisę.

Antradienį ryte konstitucinio teismo nutarties stojo ginti ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis, pareiškęs, jog „tam, kad turėtum pasirinkimo laisvę, pirmiausia turi būti gyvas“.

„Agresijos, barbariškumo ir vandalizmo aktai yra visiškai nepriimtini“, – žurnalistams sakė premjeras.

„Išpuoliai prieš religinius simbolius ir bažnyčias neleistini“, – kalbėjo jis.

M. Morawieckis paragino visuomenę laikytis įvestų suvaržymų, šaliai grumiantis su sparčiai augančiu sergamumu koronavirusine infekcija.

Antradienį Lenkija pranešė užfiksavusi didžiausią COVID-19 atvejų paros prieaugį nuo protrūkio šalyje pradžios, nustačiusi 16,3 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Praėjusį ketvirtadienį konstitucinio teismo paskelbta nutartis dar sugriežtino Lenkijos abortų įstatymus, kurie jau ir taip buvo vieni griežčiausių Europoje. Kai nutartis įsigalios ją paskelbus oficialiame teismų sistemos žurnale, nutraukti nėštumą bus leidžiama tik išžaginimo arba incesto atveju, taip pat tuomet, kai kyla grėsmė motinos gyvybei.

Oponentai sako, kad dėl šio teismo sprendimo bus sukeliamas pavojus moterų gyvybėms, verčiant jas tęsti nėštumą didelių apsigimimų atvejais. Tačiau šalininkai argumentuoja, kad bus sustabdyti abortai, kai vaisiui nustatomas Dauno sindromas.

Iki šiol Lenkijoje per metus būdavo teisėtai atliekama mažiau kaip 2 000 nėštumo nutraukimo procedūrų, daugumoje atvejų – esant vaisiaus apsigimimui.

Tačiau moterų teisių organizacijos yra apskaičiavusios, kad iki 200 tūkst. abortų per metus atliekama neteisėtai arba užsienyje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 28 09:02
Spausdinti