Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


ALEKSEJAUS NAVALNO SUGRĮŽIMAS
Lėktuvas su A. Navalnu nusileido Maskvoje, politikas sulaikytas prie pasų kontrolės punkto
BNS
IQ

Aviakompanijos „Pobeda“ lėktuvas su Aleksejumi Navalnu pakilo Berlyno oro uoste ir, pavėlavęs valandą, nusileido Šeremetjevo oro uoste, nors skrydis buvo suplanuotas į Vnukovo. Pasų kontrolės punkte A. Navalnas buvo sulaikytas. 

Šiame oro uoste A. Navalno laukia minia rėmėjų ir žurnalistų. Vnukovo oro uoste policija sulaikė A. Navalno bendražygius, tarp kurių ir brolis Olegas, garsi teisininkė Liubovė Sobol.  

A. Navalnui paskelbus apie sugrįžimą į Maskvą buvo spėliojama, kokių veiksmų imsis Vladimiro Putino režimas. Vienas scenarijų išsipildė – lėktuvas nukreiptas į kitą oro uostą. Priartėjęs prie  Vnukovo oro uosto laineris, netoliese apsukęs ratą, pasuko Šeremetjevo link. 

A. Navalnas Berlyne buvo atvežtas tiesiai prie lėktuvo, apeinant oro uosto terminalo pastatą. A. Navalnas lėktuve sėdo į 13 eilę. 

Rusijos opozicijos lyderis Berlyne gydėsi po apnuodijimo Rusijoje, kuriuo A. Navalnas tiesiogiai kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Rusijos valdžia pareiškė, kad A. Navalną sulaikys vos tik jis išlips iš lėktuvo. „Aš žinau, kad visos bylos man sufabrikuotos, aš nieko nebijau“,– išlipęs iš lėktuvo pareiškė A. Navalnas. „Esu laimingas, kad sugrįžau. Tai mano geriausia diena per pastaruosius penkis mėnesius. Čia mano namai“,– pridūrė jis. Politikas kritikavo Kremlių, kad pakeitė lėktuvo maršrutą ir dėl to atsiprašė kitų kartu skridusių keleivių. Kartu su A. Navalnu skrido žurnalistai iš svarbiausių pasaulio žiniasklaidos priemonių.  

Pasitikti A. Navalno atvyko žurnalistai ir būrys jo rėmėjų. Oro uoste sutelktos didelės policijos pajėgos. 

„Tai drąsus žingsnis, kurio nekantriai laukia Rusijos visuomenė. Tikintis demokratija, žmogaus teisėmis ir laisve negali būti išgąsdintas. A. Navalno sugrįžimas bus lakmuso testu žmogaus teisių padėčiai Rusijoje“, – parašė prezidentas Gitanas Nausėda socialiniame tinkle „Twitter“. 

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis BNS anksčiau sakė, kad Europos Sąjunga  (ES) turėtų nedelsdama reaguoti į Rusijos valdžios veiksmus, jei pastaroji nuspręstų sulaikyti sekmadienį į Maskvą  grįžtantį Kremliaus kritiką. Anot G. Landsbergio, jei A. Navalnas bus suimtas, Lietuva galėtų pasiūlyti taikyti naujas sankcijas tiems, kurie prie to prisideda.

44 metų Rusijos opozicijos lyderis sekmadienį vakare sugrįžta į Maskvą iš Vokietijos, kur buvo kelis mėnesius gydomas po mėginimo jį nunuodyti. A. Navalno teigimu, šis mėginimas buvo surengtas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu. Politikas blogai pasijuto rugpjūtį skrydžio iš Sibiro į Maskvą metu, o vėliau buvo nuskraidintas medicininiu lėktuvu į Berlyną.

Vakarų ekspertai nustatė, kad jis buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Kremlius neigia kaip nors prisidėjęs prie šio išpuolio, o rusų tyrėjai tvirtina, kad nėra jokio pagrindo inicijuoti tyrimą.

Rusijos kalėjimų tarnyba (FSIN) dabar sako, kad atvykusiam į Maskvą A. Navalnui gali grėsti kalėjimas už tai, kad jis pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas. Prokurorai taip pat gali iškelti su korupcija kovojančiam aktyvistui baudžiamąją bylą dėl įtarimų, kad jis neteisėtai pasisavino beveik 4 mln. dolerių, paaukotų jo organizacijoms.

Jau maždaug dešimtmetį Rusijos protesto judėjimo veidu laikomas A. Navalnas išgarsėjo kaip kovos su korupcija tinklaraštininkas ir antivyriausybinių mitingų organizatorius.

2021 01 17 16:11
Spausdinti