Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19 PANDEMIJA
Kur Europoje kaukių nedėvėjimas gali kainuoti brangiausiai?
IQ
Pixabay.com
Veido kaukė.

Lietuvoje nuo šeštadienio sugrąžinus privalomą kaukių dėvėjimą parduotuvėse, oro uostuose, viešajame transporte, laisvalaikio ir pramogų vietose, paslaugas teikiančiose valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose ir įmonėse, grįžo ir nuobaudos už šio reikalavimo nesilaikymą.

Pagal šalyje galiojantį Administracinių nusižengimų kodeksą dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia bauda nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų, o juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų.

Tačiau ar tokia palyginti griežta gyventojų finansams strategija naudojama ir kitose Europos valstybėse?

Ne visos valstybės verčia dėvėti kaukes

Nors daugelyje valstybių fiksuojami išaugę COVID-19 atvejų skaičiai, kurie pranašauja antrą viruso bangą, ne visos pasaulio šalys suskubo sugrąžinti senąją kaukių dėvėjimo tvarką, o dar kai kurios valstybės niekada ir nebuvo įvedusios reikalavimo jas naudoti.

Skandinavijos valstybės Danija, Suomija ir Norvegija šiuo metu tik rekomenduoja arba dar tik svarsto rekomenduoti dėvėti kaukes viešosiose erdvėse, o Švedija yra palikusi kiekvienai įstaigai ar paslaugų teikėjams (geležinkelių, oro linijų bendrovėms ir t. t.) šį klausimą spręsti patiems.

Anksčiau kaukių dėvėjimo reikalavimus turėjusios, tačiau šiuo metu jų atsisakiusios Čekija, Estija, Latvija dėl augančio koronaviruso atvejų skaičiaus svarsto grąžinti buvusią tvarką.

Griežtosios šalys: Šveicarija, Lenkija, Airija

Privalomą kaukių dėvėjimą įsivedusios valstybės kartu su jomis priėmė ir reikalingas priemones, kad piliečiai ar juridiniai asmenys reikalavimų laikytųsi. Standartinė pirminė priemonė nepaklūstantiems – įspėjimas arba išvesdinimas iš privalomos kaukių dėvėjimo erdvės, dažniausiai – viešojo transporto.

Minėtoms priemonėms nesuveikus pasitelkiamos piniginės baudos ar kitos bausmės, kurios kiekvienoje valstybėje labai skiriasi. Dalyje šalių finansinės nuobaudos dėl nepaklusnumo yra palyginti simbolinės, nesiekiančios nė 100 eurų: Rumunijoje – 41 euras, Austrijoje – 50 eurų, Nyderlanduose – 95 eurų, Vengrijoje – 86 eurai.

Didžiausią finansinį nuostolį Europoje už kaukių nedėvėjimą galima patirti Šveicarijoje. Ten išlipti iš viešojo transporto  nesutikęs asmuo už nepaklusnumą gali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir gauti iki 10 tūkst. Šveicarijos frankų (apie 9255 eurų) baudą. 

Radikaliomis baudomis pasižymi ir kaimynė Lenkija. Joje administracinė nuobauda už kaukių nedėvėjimą, kaip ir karantino nesilaikymą, gali siekti nuo 5 tūkst. iki 30 tūkst. zlotų (1130–6791 euras). Airijoje pakartotinai nesutinkant dėvėti veido kaukės gali tekti sumokėti ne tik iki 2,5 tūkst. eurų baudą, bet ir gauti laisvės atėmimo iki 6 mėnesių bausmę.

Kai kurios valstybės taiko baudas ir kaukių dėvėjimo taisyklių nesilaikantiems juridiniams asmenims. Turimais duomenimis, didžiausios galimos baudos įmonėms ir įstaigoms Europoje yra būtent Lietuvoje – iki 6 tūkst. eurų. Vos kiek mažesnės baudos nustatytos Vokietijos Bavarijos žemėje (5 tūkst. eurų), tačiau šios šalies federaliniai subjektai turi teisę nuobaudas nustatyti patys.

Kiek neįprastas atvejis dėl nuobaudų už kaukių nedėvėjimą susiklostęs Slovėnijoje. Nors šioje šalyje nuo birželio 25 d. įvestas reikalavimas viešosiose vietose dengti veidą kauke, šalies žmogaus teisių ombudsmeno sprendimu nepaklususiems šioms taisyklėms piliečiams negali būti skiriamos baudos. 

Baudos už kaukių nedėvėjimą Europoje

(Valstybė, maksimali bauda fiziniams ir juridiniams asmenims (eurais)

2020 08 04 05:36
Spausdinti