Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KROATIJA
Kroatijos premjero partija džiaugėsi preliminariais rinkimų rezultatais
BNS
Pixabay

Kroatijos premjero Andrejaus Plenkovičiaus konservatyvi partija HDZ sėkmingai pasirodė per sekmadienį įvykusius parlamento rinkimus ir turi geras pozicijas derybose dėl naujos koalicinės vyriausybės formavimo, rodo negalutiniai oficialūs rezultatai.

Balsavimas vyko tvyrant pasaulinei sveikatos apsaugos krizei dėl koronaviruso pandemijos. Nuo turizmo smarkiai priklausomos Adrijos pajūrio šalies ekonomikai prognozuojamas didžiausias nuosmukis per kelis pastaruosius dešimtmečius.

Kroatijos demokratų sąjunga (HDZ), dominavusi šalyje didžiąją dalį laiko per jau beveik 30 metų besitęsiantį jos nepriklausomybės laikotarpį, neužsitikrino absoliučios daugumos, bet smarkiai aplenkė artimiausią varžovę.

Kaip rodo rezultatai, paskelbti suskaičiavus balsalapius 97,6 proc. rinkimų apylinkių, 151 vietos parlamente HDZ gaus 66 mandatus. Centro kairioji koalicija „Restart“, vadovaujama Socialdemokratų partijos (SDP) turės 41 deputatą.

Dėl naujos valdančiosios koalicijos suformavimo HDZ tektų derėtis su į politiką pasukusio folkmuzikos atlikėjo Miroslavo Škoro suformuotu „Tėvynės judėjimu“, kuriam prognozuojama 16 mandatų parlamente.

Valdančioji partija per rinkimų kampanija stengėsi pabrėžti savo gana sėkmingas pastangas suvaldyti koronaviruso protrūkį. Kroatijoje, turinčioje 4,2 mln. gyventojų, iki šiol nustatyta apie 3 tūkst. COVID-19 atvejų ir mirė apie 110 žmonių.

A. Plenkovičius – buvęs Europos Parlamento narys, turintis tvirtą Briuselio palaikymą – buvo vaizduojamas kaip saugus pasirinkimas vadovauti šalies ekonomikai, artėjant prognozuojamam nuosmukiui.

Tuo metu SDP vadovaujama opozicija kaltino dešiniuosius varžovus sukėlus pavojų piliečiams „skubėjimu“ surengti rinkimus, kai šalyje pastarosiomis savaitėmis pagausėjo koronavirusinės infekcijos atvejų. Be to, opozicija pirminė su HDZ susijusius korupcijos atvejus, paaštrintus neseniai kilusio skandalo, susijusio su vienu aukšto rango pareigūnu.

Nors prognozės abiem pusėms žadėjo apylygius rezultatus, konservatoriai įgijo tvirtą pranašumą.

Socialdemokratų lyderis Davoras Bernardičius sakė esąs pasiruošęs atsistatydinti ir pasveikino „rinkimų laimėtojus, kurie yra HDZ ir Andrejus Plenkovičius“.

Dalį balsų iš „Restart“ galbūt atėmė pastaruoju metu sustiprėjęs naujas žaliųjų ir kairiųjų susivienijimas „Možemo“, pirmąkart pateksiantis į parlamentą ir gausiantis apie septynias vietas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 06 11:11
Spausdinti