Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KINIJA
Koronaviruso gimtinė: kaip po karantino klostosi gyvenimas Uhane?
IQ
Pixabay
Uhanas dar pusiau paralyžiuotas.

Uhano gyventojai, dar visai neseniai buvę pasaulį siaubiančio koronaviruso pandemijos epicentre, tvirtina, kad dar per anksti jaustis saugiems, nors jų kasdienis gyvenimas ir grįžta į senąsias vėžes. Mieste vyrauja baimė ir atsargus optimizmas.

Portalas DW praneša, kad vos Kinijos valdžiai nutraukus 76 dienų karantiną Uhane, kinų socialinių tinklų platformos labai greitai prisipildė vaizdo įrašų su gatvėse ošiančiais automobilių srautais. Daugelis žmonių po dviejų mėnesių ramybės gatvėse susidariusius kamščius apibūdino kaip senojo Uhano sugrįžimą.

„Aš taip džiaugiuosi matydamas pažįstamą mašinų kamščių vaizdą; šis vaizdas verčia mane iš džiaugsmo ašaroti, – teigė vienas gyventojas kinų socialiniame tinkle „Weibo“. – Mes sumokėjome milžinišką kainą, kad susigrąžintume įprastą gyvenimo būdą Uhane.“

Tačiau vietiniai portalui DW tvirtino, jog karantino pabaiga nereiškia, kad jų miestas iškart grįš prie įprasto gyvenimo būdo. Daugelyje Uhano rajonų gyventojams vis dar reikia rodyti savo sveikatos būklės pažymą ir iš anksto turėti leidimą grįžti į darbą, kad galėtų palikti savo rajoną. 

Karantinas baigėsi ne visiems?

„Karantino pabaiga paprasčiausiai reiškia, kad tie, kurie gavo valdžios leidimą grįžti į darbą, dabar gali atgauti judėjimo laisvę, – paaiškino gyventoja, prisistačiusi Li. – Tačiau didžioji dalis komercinės veiklos vis dar yra uždrausta. Be prekybos centrų, vaistinių ir mobiliųjų telefonų parduotuvių, didžioji dalis verslų išlieka uždaryti.“

Nors socialiniuose tinkluose pasklidusios nuotraukos su automobilių spūstimis, Li spėja, kad keliuose šiuo metu yra tik apie pusę transporto priemonių, buvusių dar iki ligos protrūkio.

„Kadangi šiandien dar tik pirmoji diena po karantino Uhane, gatvėse ir metro vis dar tuštoka, – teigė Li. – Manau, kad kai visi pradės grįžti į darbą, žmonių gatvėse taip pat padaugės.“

Jaunas vaikinas, vardu Lin, teigė, kad neturi automobilio, todėl jam reikia iš Uhano priemiesčio į darbą kasdien važiuoti autobusu. Jis portalui DW tvirtino, kad autobusai ir metro mieste vis dar tušti, nes Kinijos valdžia išeiti leido tik žmonėms, dirbantiems specifinėse pramonės šakose. Kad apsisaugotų nuo koronaviruso, daugelis keliaujančiųjų viešuoju transportu nešioja kaukes, akinius ir kitas apsaugines priemones.

„Žmonės viešajame transporte nelabai tarpusavyje kalbasi ir, be veido kaukių, kai kurie nešioja net dujokaukes, lietpalčius ar pirštines, kad apsisaugotų“, – teigė Lin. 

„Epidemija dar nesibaigė“

Kol žmonės visoje Kinijoje neslėpė optimizmo pasibaigus Uhano dviejų mėnesių karantinui, vietos gyventojai teigė, kad bijo antros COVID-19 bangos, jei karantinas bus atšauktas per anksti.

„Žmonės už Uhano ribų labai džiaugiasi karantino pabaiga, tačiau mes, vietiniai, iš tiesų kiek aptirpome nuo šios besiklostančios situacijos, – teigė mokytojas Yuan, kuris vis dar sėdi namuose, nes mokykla, kurioje jis mokytojauja, vis dar uždaryta. – Visi, kas norėjo išeiti į lauką, jau yra radę priežastį tai padaryti, o likę įkalinti namuose jau priprato prie kitokio gyvenimo tempo karantino sąlygomis.“

Tačiau Lin teigė, kad dabartinė atmosfera Uhane kiek primena nuotaikas sausį, kai rodėsi, jog koronavirusas apims visą miestą.

„Atsargūs žmonės išliko budrūs, tačiau tie, kurie buvo mažiau atsargūs, dabar galvoja, kad karantino pabaiga reiškia, jog jau visiškai saugu palikti savo namus, – portalui DW teigė Lin. – Vienintelis skirtumas yra tas, kad dar sausį mažiau nei 10 proc. žmonių Uhane dėvėjo kaukes, o dabar mažiau nei 10 proc. populiacijos jų nedėvi.“ 

Išlikę sudėtingų laikų prisiminimai

Daugeliui vis dar aiškiai prisimenant, koks chaosas apgaubė miestą sausį, Li nuomone, dabar kur kas daugiau žmonių per artėjančias savaites išliks atsargesni.

„Aš esu susidariusi ilgą sąrašą dalykų, kuriuos noriu padaryti, tačiau po ilgesnių apmąstymų nusprendžiau šiuos troškimus kol kas atidėti, – teigė Li. – Geriausia šiuo metu bereikalingai nerizikuoti.“

Griežtas karantinas Uhane ne tik iš esmės pakeitė žmonių gyvenimus, kai kuriems jis gali atimti ir pragyvenimo šaltinį.

Lin anksčiau vietos turguje, kuris yra vos už poros kvartalų nuo koronaviruso šaltiniu laikomo Huanano jūrų gėrybių turgaus, prekiavo vaisiais. Valdžiai planuojant galutinai uždaryti jūrų gėrybių turgų, Lin baiminasi, kad jo turgus irgi gali tapti valdžios taikiniu.

Tačiau, kaip ir daugelis vietos gyventojų, jis savo neigiamo požiūrio neviešino socialiniuose tinkluose.

„Uhano gyventojai nepratę dalytis neigiama savo patirtimi socialiniuose tinkluose, todėl žmonės kitose Kinijos dalyse susidarė įspūdį, kad mes kasdien tiesiog gulime lovoje, – teigė Lin. – Toks nusistatymas mus liūdina.“

Uhanui pamažu grįžtant prie įprasto ritmo, Li mano, kad vietos gyventojams dar reikės bent poros mėnesių atsigauti nuo traumuojančių išgyvenimų. O vis daugiau valstybių pasaulyje įvedant kokios nors formos karantinus, Li skatina visus susirasti, kaip išnaudoti šį periodą išmintingai.

„Nesvarbu, kur gyveni, turi išlikti sveikas, stengtis nepanikuoti ir surasti būdų save praturtinti šiuo laikotarpiu, kai atrodo, kad tavo pasaulis visiškai sustojo“, – teigė Li. 

2020 04 11 15:45
Spausdinti