Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ALJANSAS
Juodkalnijoje tūkstančiai opozicijos šalininkų išėjo švęsti „pergalės“ rinkimuose
BNS
Scanpix
Protestai Juodkalnijoje.

Juodkalnijoje keli tūkstančiai proserbiškų ir prorusiškų partijų šalininkų pirmadienį išėjo į gatves švęsti, teigdami, kad opozicija per savaitgalį vykusius rinkimus laimėjo prieš šalį 30 metų valdžiusią provakarietišką partiją.

Remiantis preliminariais oficialiais rezultatais, per sekmadienį vykusį balsavimą daugiausiai balsų (apie 35 proc.) surinko valdančioji Demokratinė socialistų partija (DPS). Tačiau trijų opozicinių jėgų aljansas tvirtina užsitikrinęs pakankamai paramos naujai vyriausybei formuoti.

Pasak valstybinės rinkimų komisijos, pagrindinis opozicijos blokas „Už Juodkalnijos ateitį“ surinko beveik 33 proc. balsų, o dar dvi opozicinės partijos – 12 ir 5 procentus. Jas seka mažesni ir etninių mažumų vadovaujami susivienijamai.

Lieka neaišku, kada bus paviešinta, kaip bus galutinai paskirstyti mandatai 81 vietos parlamente. Tačiau akivaizdu, jog valdančioji dauguma gali būti labai trapi. Juodkalnijos opozicijos partijos jau paskelbė, kad rinkimus laimėjo jos.

DPS ir jos vadovas Juodkalnijos prezidentas Milo Djukanovičius yra svarbus Vakarų sąjungininkas, padedantis jiems stumti nestabilius Balkanus euroatlantinės integracijos link. 2017 metais M. Djukanovičius, nepaisydamas Rusijos prieštaravimų, prijungė savo šalį, 2006-aisiais gavusią nepriklausomybę nuo daug didesnės Serbijos, prie NATO.

Esama nuogąstavimų, kad opozicijai suformavus vyriausybę, pakistų Juodkalnijos provakarietiška politika, o Podgorica nusigręžtų nuo NATO ir suartėtų su savo tradicinėmis sąjungininkėmis – Serbija ir Rusija. Opozicijos lyderiai pirmadienį stengėsi sklaidyti šiuos nuogąstavimus ir sakė, kad nori suvienyti susiskaldžiusią šalį suformuodami ekspertų vyriausybę, kuri gerbtų visus tarptautinius susitarimus ir išlaikytų reformų kursą narystės Europos Sąjungoje link.

Ilgiausiai valdantis Europos lyderis M. Djukanovičius taip pat buvo kaltinamas korupcija, autokratišku valdymu ir ryšiais su nusikaltėliais. Jis prie Adrijos jūros esančiai šaliai vadovauja pusę savo gyvenimo. 

Sekmadienio rinkimai vyko kilus ginčui dėl religinių teisių įstatymo, kuriam kategoriškai nepritaria įtakinga Serbijos Ortodoksų Bažnyčia (SPC) – didžiausia šalies religinė institucija. Šis klausimas padidino susiskaldymą 620 tūkst. gyventojų turinčioje Juodkalnijoje, kurios visuomenė nesutaria dėl santykių su Vakarais ir Serbija bei Rusija.

„Už Juodkalnijos ateitį“ propaguoja tvirtesnius ryšius su Belgradu ir Maskva, ir rėmė Bažnyčios vadovaujamus protestus prieš 2019 metų pabaigoje priimtą įstatymą, pagal kurį šimtai SPC valdomų vienuolynų Juodkalnijoje gali būti paversti valstybės nuosavybe. Tikėtini būsimos koalicijos partneriai yra viena nuosaikesnė grupė ir maža liberali partija.

Proserbiški šalininkai su Juodkalnijos ir Serbijos vėliavomis susirinko prie pagrindinės cerkvės sostinėje Podgoricoje ir važinėjo po miestą savo automobiliais, signalizuodami ir šaukdami šūkius prieš M. Djukanovičių. M. Djukanovičius vėlai sekmadienį sakė, kad jo partija yra pasirengusi pripažinti rinkimų rezultatus. Jis išreiškė viltį, kad būsimoji vyriausybė išlaikys Juodkalnijos kursą ES link.

Tarptautiniai stebėtojai iš Europos Saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) ir ESBO Parlamentinės Asamblėjos pirmadienį paskelbė, kad „nors Juodkalnijos parlamento rinkimai buvo organizuojami skaidriai ir efektyviai, didelio masto piktnaudžiavimas įgaliojimais ir valstybės ištekliais suteikė valdančiajai partijai pernelyg didelį pranašumą vykstant itin susipriešinusių stovyklų debatams dėl Bažnyčios ir nacionalinės tapatybės klausimų“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 01 16:14
Spausdinti