Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


JAV RINKIMAI
Joe Bidenas laimėjo JAV prezidento rinkimus, skelbia šalies žiniasklaida
BNS

Demokratų kandidatas Joe Bidenas taps 46-uoju JAV prezidentu, surinkęs pakankamai rinkikų balsų, kad įveiktų savo varžovą prezidentą Donaldą Trumpą, rodo CNN, „NBC News“ ir „CBS News“ šeštadienį paskelbtos prognozės.

Demokratas surinko 20 rinkikų balsus Pensilvanijos valstijoje. Nors dar neaiškūs rezultatai penkiose valstijose, J. Bidenas jau turi 273 rinkikų balsus, kurie jam garantuoja prezidento postą. D. Trumpas turėjo mažiausiai 213 rinkikų balsų. Galutinei pergalei bet kuris kandidatas turėjo surinkti mažiausiai 270 rinkikų balsų.

Balsai dar skaičiuojami Aliaskos, Arizonos, Džordžijos, Nevados ir Šiaurės Karolinos valstijose, tačiau bent trijose iš jų pranašumą taip pat turi J. Bidenas.

77 metų buvęs viceprezidentas yra vyriausias kandidatas, kada nors išrinktas Jungtinių Valstijų vadovu. Jo pergalė pradėjo aiškėti pastarosiomis dienomis, kai J. Bidenas įgijo persvarą prieš D. Trumpą keliose svarbiose valstijose, kuriose 2016 metais triumfavo respublikonas.

„Amerika, man garbė, kad pasirinkai mane vadovauti mūsų didžiai šaliai, – per „Twitter“ parašė J. Bidenas. – Priešakyje mūsų laukia sunkus darbas, bet pažadu jums: būsiu visų amerikiečių prezidentas – ar balsavote už mane, ar ne. Pateisinsiu pasitikėjimą, kurį į mane sudėjote.“

74 metų D. Trumpas po rinkimų ne kartą tvirtino laimėjęs, taip pat skelbė iki šiol niekaip nepagrįstus pareiškimus apie masinį balsų klastojimą, o jo kampanija pateikė teisinius ieškinius keliose valstijose.

Šeštadienį, kai dar nebuvo paskelbta J. Bideno pergalės prognozė, pralaimėjimo nenusiteikęs pripažinti D. Trumpas, vykdamas į savo golfo klubą Virdžinijoje per „Twitter“ parašė: „AŠ LAIMĖJAU ŠIUOS RINKIMUS, DIDELIU SKIRTUMU!“

Ketvirtadienį, kai daliniai balsų skaičiavimo rezultatai rodė J. Bideno pozicijas sparčiai stiprėjant, D. Trumpas Baltuosiuose paskelbė neįprastą kreipimąsi į tautą ir tvirtino „jie mėgina pavogti rinkimus“.

Šeštadienį sužinojęs naujausią apie televizijų prognozę, D. Trumpas nedelsdamas apkaltino J. Bideną melagingai pasiskelbus nauju prezidentu.

„Visi žinome, kodėl Joe Bidenas skubina klaidinamai vaizduoti save laimėtoju ir kodėl jo sąjungininkės žiniasklaidos priemonės taip uoliai stengiasi jam padėti: jie nenori, kad tiesa būtų atskleista“, – pareiškė jis.

„Paprastas faktas – kad šie rinkimai toli gražu nesibaigė“, – pridūrė prezidentas.

Vis dėlto objektyvūs rinkimų duomenys rodo, kad Ameriką ir pasaulį supurčiusi 45-ojo JAV prezidento kadenciją, labiausiai per kelis dešimtmečius suskaldžiusi šalies visuomenę, veikiausiai pasibaigs ateinančių metų pradžioje. Tokiu atveju jis taptų pirmuoju tik vieną kadenciją dirbusiu prezidentu nuo George'o H. W. Busho praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje.

J. Bidenas aštuonerius metus dirbo viceprezidentu vadovaujant prezidentui Barackui Obamai. Baltųjų rūmų šeimininku jis taps laimėjęs savo trečią mėginimą užimti aukščiausią valstybės postą.

Jo 56 metų kampanijos partnerė Kalifornijos senatorė Kamala Harris taps pirmąja viceprezidento postą užėmusia moterimi, juodaode ir pietų azijiete.

K. Harris per „Twitter“ parašė: „Šių rinkimų esmė daug didesnė negu @JoeBiden arba aš. Jų esmė – Amerikos siela ir mūsų noras dėl jos kovoti.“

„Priešakyje turime daug darbo. Pradėkime“, – pridūrė ji.

J. Bidenas per šiuos rinkimus surinko iš viso daugiau kaip 74 mln. balsų – daugiau negu bet kuris kitas kandidatas į JAV prezidentus. Žinią apie savo pergalę jis ir K. Harris išgirdo būdami demokrato Vilmingtono mieste Delavero valstijoje, kur demokratas gyvena.

Penktadienį vakare jis kreipėsi į amerikiečius, ragindamas „susivienyti kaip tautai ir pasveikti“.

Slaptoji tarnyba jau buvo pradėjusi ruoštis galimai jo pergalei, sustiprinusi J. Bideno apsaugos priemones

Išrinktasis prezidentas bus prisaikdintas sausio 20 dieną.

Kai buvo paskelbta žinia apie J. Bideno pergalę, Vašingtone ir kituose miestuose didžiulės džiūgaujančių žmonių minios pasipylė į gatves švęsti. Kai kuriems tai sukėlė nerimą, nes šalyje tebestiprėja antroji COVID-19 pandemijos banga ir pastarosiomis dienomis buvo registruojami rekordiniai užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiai.

Sostinėje gatvėse aidėjo automobilių signalai ir muzika. Centrinėje miesto dalyje susirinkusios minios šaukė, juokėsi ir plojo. Nemažai žmonių susirinko netoli Baltųjų rūmų esančioje aikštėje „Juodųjų gyvybės svarbios“, pervadintos birželį išsiplėtus judėjimui prieš rasizmą ir policijos žiaurumą.

Niujorke žmonės taip pat šventė gatvėse, šaukė ir plojo stovėdami balkonuose arba tarškino keptuves.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 07 17:36
Spausdinti