Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PREZIDENTO RINKIMAI
JAV rinkimų baigtį lems balsų skaičiavimas keliose valstijose
BNS
Pexels
JAV prezidento rinkimai.

JAV prezidento rinkimų rinkimų baigtis ketvirtadienį vakare išliko neaiški, kelioms valstijoms, kuriose abu kandidatai sulaukė daugmaž vienodo palaikymo, dar nebaigus skaičiuoti balsalapių.

Kaip rodo JAV televizijų prognozės, demokratas Joe Bidenas yra užsitikrinęs mažiausiai 253 iš 270 pergalei reikalingų rinkikų balsų. Televizija „Fox News“ ir naujienų agentūra „The Associated Press“ taip pat jau prognozuoja, kad J. Bidenas laimėjo Arizonos valstijoje, deleguojančioje 11 rinkikų, tad demokratų kandidatas galbūt savo sąskaitoje turi jau 264 rinkimų balsus.

Prognozės taip pat rodo, kad perrinkimo siekiantis prezidentas Donaldas Trumpas yra surinkęs 213–214 rinkikų balsų. Keliose valstijose balsų skaičiavimas gali pakrypti D. Trumpo naudai, tad jis tebeturi galimybių laimėti.

Tikimasi, kad penktadienį galutinius balsų skaičiavimo rezultatus paskelbs Džordžija (siunčianti 16 rinkikų), Šiaurės Karolina (15) ir Nevada (6). Tačiau iki antradienio arba pačią rinkimų dieną paštu balsalapius išsiuntusių rinkėjų balsai Šiaurės Karolinoje dar gali būti skaičiuojami iki lapkričio 12 dienos.

Jeigu pasitvirtins pergalė Arizonoje, J. Bidenui pakaktų laimėti bet kurioje kitoje iš minėtų svyruojančių valstijų, kad surinktų „stebuklingąjį“ rinkikų balsų skaičių. D. Trumpas pergalės galėtų tikėtis tik laimėjęs visose trijose valstijose.

Žemiau apžvelgiama padėtis pagrindinėse valstijose, kuriose rinkimų baigtis išlieka neaiški, taip pat kiekvieno iš kandidatų galimybės laimėti.

Nevada

Nevada, kur padėtis klostosi J. Bideno naudai, gali užtikrinti lygiai tokį skaičių rinkikų, koks jam yra reikalingas galutinei pergalei – su sąlyga, kad Arizonos rinkikų balsai irgi atiteks demokratui. Suskaičiavus daugiau kaip 89 proc. balsalapių J. Bidenas pirmavo mažiau kaip 11,5 tūkst. balsų skirtumu.

Šiaurės Karolina

Šiaurės Karolinoje D. Trumpas gana patikimai pirmauja 77 tūkst. balsų skirtumu, suskaičiavus 95 proc. (apie 5,38 mln.) balsalapių.

Džordžija

Džordžijoje D. Trumpo turėta mažytė persvara prieš J. Bideną nuolat tirpo. Suskaičiavus 98 proc. balsalapių, ji buvo mažesnė kaip 2,5 tūkst. balsų.

Paskutinioji dar nesuskaičiuotų balsalapių dalis (mažiau kaip 19 tūkst.) gali lemti J. Bideno sėkmę, nes tūkstančiai šių balsų buvo atiduoti demokratams prijaučiančiose teritorijose.

Džordžija už demokratų kandidatą į prezidentus nėra nubalsavusi nuo 1992 metų, kai valstijoje laimėjo Billas Clintonas.

Pensilvanija

Pensilvanija, deleguojanti 20 rinkikų, yra didžiausias šio rinkimų etapo prizas. Kaip ir Džordžijoje, D. Trumpas šioje valstijoje kol kas pirmauja, bet dauguma dar nesuskaičiuotų balsų buvo atiduoti demokratams palankiose srityse, pavyzdžiui, Filadelfijoje ir jos apylinkėse.

Ketvirtadienį vakare, kai buvo suskaičiuota 92 proc. balsų, D. Trumpo persvara buvo sumažėjusi maždaug iki 50 tūkst. balsų.

Arizona

Viena valstija gali sumaišyti visas kortas – Arizona. Televizija „Fox News“ ir naujienų agentūra „The Associated Press“ jau paskelbė, kad šios valstijos rinkikai atitenka J. Bidenui, bet kitos televizijos, tarp jų CNN ir NBC, sako, kad spręsti kol kas dar per anksti.

Arizonos valstijos sekretorė Katie Hobbs sakė televizijai „ABC News“ nemananti, kad balsai bus baigti skaičiuoti ketvirtadienį, bet taip pat sakė nesitikinti, jog prireiks juos perskaičiuoti. „Neatrodo, kad [baigsime] šiandien – tikriausiai veikiau rytoj būsime arčiau visų tų balsalapių suskaičiavimo“, – sakė K. Hobbs.

Ketvirtadienį vakare, kai buvo suskaičiuota apie 90 proc. balsalapių, J. Bidenas turėjo 46 tūkst. balsų persvarą.

Keliai į pergalę

Balsų skaičiavimą labiausiai stabdo didžiulis paštu gautų balsalapių skaičius. Rekordinis skaičius rinkėjų pasirinko šį balsavimo būdą atsižvelgdami į koronaviruso pandemijos grėsmę, bet didžioji jų dalis, kaip manoma, yra demokratų šalininkai, nes D. Trumpo stovykla nuolat nuvertindavo COVID-19 grėsmę ir ragino balsuoti tiesiogiai.

Jeigu J. Bideno persvara Arizonoje išliks ir jis laimės Džordžijoje arba Nevadoje, demokratų kandidatas bus pasiekęs arba viršijęs pergalei reikalingą 270 rinkikų balsų skaičių.

Jeigu D. Trumpas laimėtų Šiaurės Karolinoje ir Džordžijoje, bet pralaimėtų Arizonoje, jo pergalę galėtų užtikrinti tik laimėjimai tiek Nevadoje, tiek Pensilvanijoje.

Vien pergalės Pensilvanijoje, kur D. Trumpas kol kas pirmauja, nepakaktų, kad jis būtų perrinktas prezidentu, net jeigu pasiimtų jam prognozuojamus tris Aliaskos rinkikų balsus.

D. Trumpui nepalanku, kad Pensilvanija nusprendė leisti įskaičiuoti balsalapius, išsiųstus paštu rinkimų dieną ar anksčiau, bet gautus ne vėliau kaip per tris dienas po pagridinės balsavimo dienos. Pareigūnai tikisi, kad balsai bus baigti skaičiuoti penktadienį.

Dar vienas veiksnys, galintis pratęsti nežinomybę – faktas, kad D. Trumpo kampanija pateikė skundų teismams dėl balsų skaičiavimo ar numanomo klastojimo dabartinio prezidento pergalei svarbiausiose valstijose.

D. Trumpo kampanija jau pareikalavo, kad teismas anuliuotų vėliau gautų balsalapių skaičiavimą Pensilvanijoje, pateikė ieškinius dėl numanomų pažeidimų Nevadoje ir Džordžijoje, taip pat pareikalavo perskaičiuoti balsus Viskonsine.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 06 08:10
Spausdinti