Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


IŠPUOLIS
JAV mini 19-ąsias Rugsėjo 11-osios atakų metines
BNS
Scanpix
Minėjimas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo varžovas demokratų kandidatas Joe Bidenas penktadienį lankysis itin svarbioje rinkimams Pensilvanijos valstijoje, vietoje kur per 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius sudužo vienas iš teroristų pagrobtų lėktuvų.

Niujorke varpo skambesiu penktadienį pradėtos minėti rugsėjo 11-osios teroro aktų 19-osios metinės. Minint teroristinės grupuotės „al Qaeda“ teroro atakų metines, tiek D. Trumpas, tiek J. Bidenas bandys pasirodyti kaip lyderiai, siekiantys suvienyti giliai suskaldytą šalį. J. Bidenas, dėl koronaviruso pandemijos atsisakęs daugybės rinkiminių renginių ir neseniai vėl suintensyvinęs savo kampaniją, surengs du viešus pasirodymus.

Penktadienio rytą Niujorke jis dalyvauja kasmet rengiamoje teroro atakų aukų pagerbimo ceremonijoje, pagerbdamas beveik 3 tūkst. žmonių, žuvusių sugriuvus Pasaulio prekybos centro dangoraižiams dvyniams. Iš ten jis vyks į Pensilvanijos Šanksvilio miestelį, kur sudužo kitas teroristų pagrobtas lėktuvas, keleiviams pabandžius perimti jo kontrolę iš „al Qaeda“ kovotojų.

Manhatane rengiamoje ceremonijoje, kurioje paprastai dalyvauja žuvusiųjų artimieji, J. Bidenas nekalbės. Tačiau vien savo dalyvavimu jis atkreipia dėmesį į save dėmesį. Renginį tiesiogiai transliuoja pagrindinės JAV televizijos; jį pertrauks kelios tylos minutės. Pirmoji jų prasidėjo 8 val. 46 min. vietos (15 val. 46 min. Lietuvos) laiku, kai į Pasaulio prekybos centro šiaurinį bokštą įsirėžė pirmasis užgrobtas lėktuvas.

Per ceremoniją tylos minutė bus rengiama dar penkis kartus, minint momentus, kai kiti orlaiviai įsirėžė į antrą bokštą, Pentagoną ir lauką Pensilvanijoje, taip pat – kai sugriuvo abi bokštai. Kilus ginčui dėl koronaviruso prevencijos priemonių, buvo nuspręsta Niujorke surengti dvi atskiras ceremonijas.

Per oficialiąją, vykstančią memorialinėje aikštėje, organizatoriai, siekdami išvengti pernelyg didelių susibūrimų, paleido įrašą, kaip skaitomi beveik 3 tūkst. atakų aukų vardai. Per netoliese rengiamą neoficialų renginį žuvusiųjų artimieji laikysis tradicijos – tuos vardus skaitys gyvai. D. Trumpo jo gimtajame Niujorke vykstančiame renginyje nėra, jį atstovauja viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Respublikonų remiamas prezidentas gali nustelbti J. Bideną per tragedijos minėjimo ceremoniją Šanksvilyje, maždaug už 480 km į vakarus nuo Niujorko. Tačiau kandidatų keliai Pensilvanijoje nesusikirs. D. Trumpas ir pirmoji JAV ponia Melania iškart po minėjimo ryte išvyks iš Šanksvilio, o J. Bidenas ir jo sutuoktinė ten atvyks tik po pietų.

„Renka taškus“

Pasak Kolumbijos universiteto politologo Roberto Shapiro, nė viename iš šių pasirodymų kandidatai neturės progos politiniam šou. Rugsėjo 11-osios ceremonijose paprastai „nebūna retorikos, jos skirtos aukų pagerbimui“, sakė jis. Tačiau ceremonijos bus plačiai nušviestos žiniasklaidos, o tai suteiks J. Bidenui ir D. Trumpui galimybę „pademonstruoti savo lyderystę ir empatiją“.

„Kandesnė retorika, kurią jie vartoja vienas prieš kitą, laikinai bus užtildyta“, – sakė R. Shapiro. Abiejų kandidatų sprendimas atvykti į rinkimams svarbią Pensilvaniją rodo, kad jų patarėjai padarė „akivaizdžius paskaičiavimus“. 

Ilgai demokratų tvirtove laikyta J. Bideno gimtoji valstija Pensilvanija pasviro į D. Trumpo pusę per 2016 metų prezidento rinkimus ir netikėtai padėjo jam nugalėti savo varžovę demokratę Hillary Clinton. Visuomenės apklausos rodo, kad D. Trumpas ir J. Bidenas turi beveik vienodą paramą Pensilvanijoje, nors demokratai tikisi susigrąžinti šią valstiją per lapkričio 3 dienos rinkimus.

Jeigu iškilminga aukų pagerbimo ceremonija ir reiškia „paliaubas“, tai jos bus labai trumpos, kaip įvyko ir 2016 metais.  H. Clinton dalyvavo rugsėjo 11-osios minėjime Niujorke, tačiau blogai pasijutusi išvyko anksčiau. Vėliau jos gydytojas atskleidė, kad dvi dienos iki minėjimo jai buvo diagnozuotas plaučių uždegimas, kurį jį slėpė. D. Trumpas pasinaudojo šiuo incidentu ir vėliau ilgai dar šaipėsi iš savo varžovės sveikatos.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 11 16:51
Spausdinti