Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


OLIMPINĖS ŽAIDYNĖS
Japonija: be vakcinos olimpiada gali ir neįvykti
BNS
Scanpix
Yoshiro Mori.

Atidėtos Tokijo vasaros olimpinės žaidynės bus atšauktos, jei iki kitų metų nebus suvaldyta koronaviruso pandemija, antradienį pareiškė olimpiados organizacinio komiteto vadovas Yoshiro Mori.

Interviu dienraščiui „Nikkan Sports“ jis sakė, kad žaidynės negalėtų įvykti po 2021-ųjų, jei pasaulį tebebus apėmusi pandemija. „Tokiu atveju jos bus atšauktos“, – nurodė Y. Mori.

Buvęs Japonijos premjeras priminė, kad žaidynės anksčiau buvo atšauktos tik karo metu, ir palygino kovą su koronavirusu su „grumtynėmis su nematomu priešu“. Jei pandemija bus sėkmingai suvaldyta, „kitą vasarą ramiai surengsime olimpines žaidynes“, pridūrė Y. Mori, pabrėždamas, jog „žmonija lažinasi, kad taip ir bus“.

Spaudžiami atletų ir sporto asociacijų, Tokijo žaidynių organizatoriai ir šalies Olimpinis komitetas kovą sutiko nukelti olimpiadą į 2021 metus. Olimpinių žaidynių atidarymo ceremonija dabar numatyta 2021 metų liepos 23-ąją.

Japonijos medikų asociacijos vadovas antradienį pareiškė, kad olimpines žaidynes bus sunku organizuoti neturint veiksmingos vakcinos nuo koronaviruso. „Tikiuosi, kad vakcinos ir vaistai bus sukurti kuo greičiau“, – sakė  Japonijos medikų asociacijos vadovas Yoshitake Yokokura.

Japonijoje paskelbta mėnesio trukmės nepaprastoji padėtis, nes visoje šalyje sparčiai plinta infekcija, o ligoninėms sunku dorotis su pacientų srautu. Y. Yokokura nepatikslino, ar jis nepritaria galimybei rengti olimpiadą neturint vakcinos.

„Šiuo metu svarbiausias dalykas yra epidemiologinė padėtis. Net jei infekcija būtų valdoma tik Japonijoje, vis tiek būtų sunku surengti žaidynes, nebent pandemija užsibaigtų ir likusiame pasaulyje“, – nurodė asociacijos prezidentas.

Ekspertų teigimu, saugios ir veiksmingos klinikinės paskirties vakcinos sukūrimas gali užtrukti 12–18 mėnesių ar net ilgiau.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 28 10:04
Spausdinti