Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
J. Bidenas pasisakė už JAV ekonomikos gaivinimo paketą
BNS
Scanpix
J. Bidenas.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį paragino priimti naują šalies ekonomikos gaivinimo paketą, turintį padėti atsigauti po žalos, sukeltos koronaviruso pandemijos.

J. Bidenas pakartojo šį raginimą po susitikimo su verslo ir profesinių sąjungų lyderiais, surengto, kad jis galėtų išdėstyti savo planus dėl didžiausios pasaulyje ekonomikos valdymo.

Didelio masto gaivinimo paketai, kuriuos patvirtinti turėtų įstatymų leidėjai Vašingtone, laikomi esminiu veiksniu, siekiant iš naujo užvesti JAV ekonomiką po masinių darbuotojų atleidimų ir staigaus augimo sulėtėjimo dėl koronaviruso pandemijos. Vis dėlto respublikonai ir demokratai dėl naujos tokio pobūdžio priemonės iki šiol nesugebėjo susitarti.

Demokratas J. Bidenas, įveikęs respublikoną prezidentą Donaldą Trumpą per lapkričio 3-ąją vykusius rinkimus, paragino Kongresą pritarti 2,2 trln. dolerių (1,86 trln. eurų) paketui, kurį jau yra patvirtinę demokratų dominuojami Atstovų Rūmai.

„Jis turi visus pinigus ir pajėgumus, reikalingus, kad dabar būtų pasirūpinta visais tais dalykais. Ne rytoj – dabar“, – J. Bidenas pareiškė sakydamas kalbą Delavero valstijos mieste Vilmingtone. Šiai valstijai jis tris dešimtmečius atstovavo JAV Senate.

Visgi Senato respublikonai iki šiol atsisakydavo pritarti tokios didelės apimties priemonei ir buvo labiau linkę paremti mažesnius projektus, orientuotus į konkrečius poreikius. Šiuos savo ruožtu atmetė demokratų lyderiai.

Kongresas kovą patvirtino 2,2 trln. dolerių CARES įstatymą, kuriuo buvo numatyta paskolų ir dotacijų mažoms įmonėms programa, iškeldinimo iš būsto moratoriumas, taip pat papildomos savaitinės 600 JAV dolerių išmokos bedarbiams.

Šios programos laikytos itin svarbiomis tokiems sektoriams kaip mažmeninė prekyba, bet jų galiojimas baigėsi vasarą, todėl baiminamasi, kad ekonomikos aktyvumas vėl sumažės.

„Viso to esmė – išlaikyti amerikiečius virš vandens. Leisti jiems atlaikyti šią pandemiją; atlaikyti taip, kad jie – jų verslai – tebeturėtų galimybę atsigauti, – kalbėjo J. Bidenas. – Pinigų [šiam reikalui] esama.“

Džordžijoje sausio pradžioje vyksiantys du antrieji rinkimų ratai lems, ar demokratai perims kontrolę Senate ir tokiu būtu užsitikrins dominavimą visame Kongrese. Tačiau J. Bidenas ragino respublikonus nebesipriešinti ekonomikos stimuliavimo išlaidų paketui, likus savaitėms iki naujos sudėties Kongreso darbo pradžios.

„Turėtų atsirasti bent tuzinas jų, turinčių drąsos žengti į priekį ir jau dabar gelbėti gyvybes bei darbo vietas. Turėtume daryti tai dabar“, – pabrėžė išrinktasis prezidentas.

Beprecedentė padėtis

D. Trumpo atsisakymas pripažinti rinkimų rezultatus, neturintis precedentų per JAV naujausių laikų istoriją, trikdo J. Bideno pastangas nedelsiant imtis veiksmų.

Prezidentas pateikė virtinę ieškinių teismams valstijose, kurių balsavimo rezultatai lemia rinkimų baigtį, taip pat neleido savo administracijos pareigūnams, bendradarbiauti su J. Bideno valdžios perėmimo komanda.

Atsakydamas į vieno žurnalisto klausimą J. Bidenas, anksčiau ėjęs viceprezidento pareigas, perspėjo, kad nuo koronaviruso „gali mirti daugiau žmonių“, jeigu D. Trumpo administracija atsisakys koordinuoti planus su būsimais pareigūnais, ypač dėl potencialių vakcinų platinimo.

J. Bidenas pirmadienį dalyvavo virtualiame susitikime su tokių didžiųjų Amerikos bendrovių vadovais kaip „General Motors“ valdybos pirmininkė ir generalinė direktorė Mary Barra, taip pat Richardas Trumka, profesinių sąjungų federacijos AFP-CIO prezidentas.

Išrinktasis prezidentas apžvelgė savo ekonomikos programą, pažadėjo palaikyti profsąjungas ir padidinti nacionalinį minimalų valandinį atlyginimą iki 15 dolerių (apie 12,65 euro), taip pat investuoti 300 mln. dolerių (253 mln. eurų) JAV konkurencingumui didinti sparčiai besivystančių technologijų srityje, „sukuriant 3 mln. gerai apmokamų darbo vietų“.

Be to, J. Bidenas pakartojo planuojantis pertvarkyti JAV mokesčių sistemą.

„Turėsime sąžiningą mokesčių struktūrą, užtikrinančią, kad turtingiausieji tarp mūsų ir stambusis verslas mokėtų sąžiningą dalį“, – sakė jis.

Jungtinėse Valstijose skelbiamos niūrios ekonomikos raidos prognozės ateinančiai žiemai, kai sergamumas COVID-19 vėl išaugo iki lygių, nematytų nuo kovo.

„Žengiame į labai tamsią žiemą“, – perspėjo J. Bidenas.

Jis sakė sutaręs su profesinių sąjungų ir didžiųjų įmonių lyderiais, kad didžiausią pasaulyje koronaviruso protrūkį būtų galima užgesinti „šaliai susivienijus aplink nacionalinę strategiją, numatančią tvirtas sveikatos apsaugos priemones, pavyzdžiui, privalomą kaukių dėvėjimą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 17 09:46
Spausdinti