Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV
J. Bidenas pasirašė virtinę įsakų, tarp jų – sprendimas prisijungti prie klimato sutarties
BNS

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pradėjo savo administracijos darbą pasirašydamas virtinę įsakų, tarp kurių buvo sprendimas vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato sutarties ir reikalavimas visuose federaliniuose pastatuose dėvėti kaukes.

Naujasis valstybės vadovas pasirašė įsaką dėl Jungtinių Valstijų narystės Pasaulio sveikatos organizacijoje, atšaukė savo pirmtako įvestą draudimą atvykti į šalį daugiausia musulmoniškų valstybių piliečiams, taip pat pasirašė priemones, skirtas sustiprinti aplinkos apsaugai ir kovai su koronaviruso pandemija.

Tarp direktyvų taip pat yra sprendimas sustabdyti D. Trumpo sumanytos sienos Meksikos pasienyje statybas ir priemonės, skirtos skatinti įvairovei bei lygybei mažumų grupėms federalinėje vyriausybėje.

Šiais įsakais atšaukiami D. Trumpo sprendimai ir nustatomos aiškios naujosios administracijos politikos gairės. J. Bidenas šiuos įsakus pasirašė praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu.

„Kai kurie dalykai, kurių imsimės, bus drąsūs“, – sakė J. Bidenas Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

„Kovosime su klimato kaita taip, kaip dar nesame darę, – sakė prezidentas, kalbėdamas apie sugrįžimą į Paryžiaus klimato susitarimą – 2016 m. daugumos valstybių pasirašytą sutartį, kuria siekiama apriboti pasaulio klimato atšilimą.

J. Bidenas sakė, kad jo veiksmai dėl COVID-19 pandemijos, Jungtinėse Valstijose jau pareikalavusios 400 tūkst. gyvybių, padės pakeisti krizės eigą.

Kitų valstybių lyderiai sveikino J. Bideno sprendimą sugrįžti į Paryžiaus klimato susitarimą, prie kurio Jungtinės Valstijos prisijungė, kai prezidento pareigas ėjo Barackas Obama, o J. Bidenas užėmė viceprezidento postą.

„Sveiki sugrįžę“, – sakė Prancūzijos prezidentas  Emmanuelis Macronas.

„Esame drauge. Būsime stipresni atremdami nūdienos iššūkius. Stipresni kurdami mūsų ateitį. Stipresni saugodami mūsų planetą“, – kalbėjo jis.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas taip pat sveikino šį sprendimą ir sakė, kad tai yra didžiulis antros didžiausios teršėjos anglies junginiais žingsnis.

„Tačiau dar laukia labai ilgas kelias“, – nurodė jis išplatintame pareiškime.

„Su nekantrumu laukiame Jungtinių Valstijų lyderystės spartinant pasaulines pastangas pasiekti nulinį taršos anglies junginiais balansą“, – sakė A. Guterresas ir paragino nustatyti naujus „ambicingus“ tikslus 2030-iesiems bei didinti finansavimą kovai su klimato kaita.

Buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry, kurį J. Bidenas paskyrė specialiuoju pasiuntiniu klimato kaitos klausimais, sakė, kad šis sprendimas stiprina „Amerikos patikimumą bei įsipareigojimą“, „nustatydamas mūsų lyderystės dėl klimato „grindis“, o ne „lubas“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 21 10:12
Spausdinti