Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV
J. Bidenas būsimu administracijos vadovu ketina paskirti R. Klainą
BNS
Scanpix
R. Klainas (kairėje) ir J. Bidenas.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas nepaisydamas Donaldo Trumpo atsisakymo pripažinti pralaimėjimą rinkimuose tęsia pasirengimą perimti valdžią ir trečiadienį pranešė, kad savo administracijos vadovu ruošiasi paskirti patyrusį demokratų veikėją.

J. Bidenas į šias pareigas ketina paskirti savo ilgametį patarėją Roną Klainą. Jis buvo pirmasis J. Bideno administracijos vadovas, kai demokratas užėmė viceprezidento postą.

R. Klainas tapo pirmuoju išrinktojo prezidento pristatytu būsimos Baltųjų rūmų administracijos nariu.

Paskelbdamas apie būsimą R. Klaino paskyrimą J. Bidenas sakė, kad jų laukia ilgas kelias kovojant su koronaviruso pandemija ir bandant įveikti gilų šalies suskaldymą.

„Jo gili, įvairiapusė patirtis ir gebėjimas dirbti su viso politinio spektro žmonėmis yra būtent tai, ko man reikia Baltųjų rūmų administracijos vadovui, mums susiduriant su šia krizės akimirka ir vėl sutelkiant savo šalį“, – kalbėjo J. Bidenas.

Apie būsimą R. Klaino paskyrimą išrinktasis prezidentas paskelbė po apsilankymo prie Korėjos karo memorialo Filadelfijoje, kur minint Veteranų dieną buvo surengta vainiko padėjimo ceremonija.

D. Trumpas tuo pat metu dalyvavo vainiko padėjimo ceremonijoje Arlingtono nacionalinėse kapinėse šalia Vašingtono. Užuot tapusi nacionalinės vienybės simboliu, ši ceremonija buvo aptemdyta valstybės vadovo respublikono atkaklaus nenoro pripažinti pralaimėjimo rinkimuose.

Pirmąkart viešame renginyje po lapkričio 3-iosios rinkimų pasirodęs D. Trumpas per iškilmingą vainiko padėjimo ceremoniją Arlingtono kapinėse nepasakė jokios kalbos.

D. Trumpas nuo praeito šeštadienio, kai paaiškėjo, jog jog Baltuosius rūmus perims J. Bidenas, nė karto nesikreipė į tautą, išskyrus savo dygias žinutes socialiniame tinkle „Twitter“ ir Veteranų dienos proga išplatintą oficialų pareiškimą. Jis iki šiol nėra pripažinęs J. Bideno pergalės, nors tradiciškai tai įvyksta žiniasklaidai paskelbus rinkimų baigties prognozes.

Šalyje vieną po kito fiksuojant sergamumo koronavirusine infekcija rekordus, o valstijoms įvedant naujus suvaržymus, siekiant suvaldyti COVID-19 epidemiją prieš prasidedant žiemai, D. Trumpas, regis, visai nusišalino nuo įprastų prezidento pareigų.

Jis leidžia laiką užsidaręs prezidento rezidencijoje, plėtodamas alternatyvios tikrovės teorijas, kad laimės rinkimus, ir teikdamas teismams skundus dėl tariamo sukčiavimo, nors iki šiol nepateikė jokių konkrečių įrodymų šiems savo kaltinimams pagrįsti.

Trečiadienį paryčiais D. Trumpas tviteryje pažėrė virtinę naujų įrodymais nepagrįstų pareiškimų apie savo pergales rinkimuose ir balsų klastojimą, nors tarptautiniai stebėtojai, pasaulio lyderiai, vietos rinkimų pareigūnai ir JAV žiniasklaida laikosi bendros nuomonės, jog lapkričio 3-ąją balsavimas vyko laisvai ir sąžiningai.

Kai kurie respublikonai prisidėjo prie garsėjančių raginimų prezidentui pripažinti pralaimėjimą. Ekspertai perspėjo, kad D. Trumpo užsispyrimas kenkia demokratiniam procesui ir trukdo J. Bidenui sklandžiai perimti valdžią. Pastarasis turėtų būti prisaikdintas sausio 20 dieną.

Tarp šių respublikonų buvo Montanos valstijos sekretorius Corey Stapletonas. Tviteryje pagyręs D. Trumpą už „neįtikėtinus dalykus“, kuriuos šiam pavyko pasiekti per savo kadenciją, jis pridūrė: „Vis dėlto dabar laikas jau baigėsi. Pakelkit kepurę, prikąskit lūpą ir pasveikinkit @JoeBideną.“

„Neginčijama teisė“

Vis dėlto keletas įtakingiausių Respublikonų partijos veikėjų, įskaitant valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ir Senato lyderį Mitchą McConnellą, teberemia D. Trumpo pastangas sužlugdyti savo varžovo pergalę.

„Įvyks sklandus perėjimas prie antrosios Trumpo administracijos“, – antradienį per spaudos konferenciją sakė M. Pompeo.

Tuo metu M. McConnellas pareiškė, kad prezidentas „turi neginčijamą teisę“ apskųsti teismui rinkimų rezultatus.  

Nė vienas iš teismams pateiktų skundų, panašu, nepaveiks rezultatų, ir netgi numatytas balsų perskaičiavimas Džordžijoje, kur J. Bidenas pirmauja minimalia persvara, tikriausiai nebepakeis rinkimų baigties.

D. Trumpo pergalė Aliaskoje, apie kurią trečiadienį paskelbė JAV žiniasklaida, užtikrino jam dar tris rinkikų balsus, tačiau jų vis tiek per mažai.

„Didžiausia garbė“

J. Bideno sprendimas savo administracijos vadovu skirti R. Klainą sulaukė itin palankių vertinimų iš demokratų.

Masačusetsui atstovaujanti demokratų senatorė Elizabeth Warren šią kandidatūrą pavadino „puikiu pasirinkimu“, nes, anot jos, R. Klainas „supranta sveikatos bei ekonomikos krizių mastą ir turi pakankamai patirties per jas vadovauti administracijai“.

J. Bideno valdžios perėmimo komandos išplatintame pranešime 59 metų R. Klainas nurodė, kad išrinktojo prezidento sprendimas patikėti jam šias pareigas yra „didžiausia per gyvenimą tekusi garbė“.

Nuo šeštadienio, kai JAV žiniasklaidos prognozės parodė, kad J. Bidenas laimėjo įtemptus rinkimus, išrinktasis prezidentas kreipėsi į tautą, suformavo kovos su koronavirusu darbo grupę, pasikalbėjo su pasaulio lyderiais, tarp kurių buvo ir D. Trumpo sąjungininkų, pradėjo vertinti potencialius kandidatus į postus savo būsimame kabinete bei pasakė kelias svarbias politines kalbas.

Trečiadienį J. Bideną telefonu pasveikino Australijos vyriausybės vadovas Scottas Morrisonas, Japonijos ministras pirmininkas  Yoshihide Suga ir Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas.

Tuo metu D. Trumpas iki trečiadienio buvo tik keliskart palikęs Baltuosius rūmus, kai praėjusį savaitgalį vyko pažaisti golfo.

Prezidento darbotvarkėje nebeliko įprastų kasdienių pasitarimų, per kuriuos jam pateikiama slapta žvalgybinė informacija. Jis nekomentuoja visoje šalyje drastiškai išaugusio sergamumo koronaviruso infekcija, nebedalyvauja spaudos konferencijose, nebeduoda interviu televizijai „Fox News“ ir neberengia improvizuotų klausimų ir atsakymų sesijų su Baltųjų rūmų žurnalistais.

Užuot tai daręs, D. Trumpas beveik visą laiką skiria žinutėms tviteryje, daugiausia – apie „pavogtus“ rinkimus.   

Vienintelis reikšmingas D. Trumpo, kaip prezidento, žingsnis pastarosiomis dienomis buvo gynybos sekretoriaus Marko Esperio atleidimas, apie kurį jis taip pat pranešė tviteryje.  

D. Trumpo atsisakymas pripažinti pralaimėjimą neturi jokios teisinės galios, tačiau Bendrųjų paslaugų administracija, tvarkanti biurokratinius reikalus Vašingtone, nesudaro sąlygų J. Bidenui naudotis priemonėmis, finansavimu ir sukaupta patirtimi, kurie būna įprastas pagalbos paketas ateinančiam naujam lyderiui.

Už tokios pagalbos teikimą valdžios perėmimo proceso metu atsakinga Bendrųjų paslaugų administracijos vadovė Emily Murphy, kurią paskyrė D. Trumpas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 12 09:25
Spausdinti