Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ITALIJOS KRIZĖ
Italija žlugus deryboms dėl vyriausybės kviečiasi euro zonos gelbėtoją M. Draghi
BNS

Mario Draghi – žmogaus, kuriam priskiriami euro zonos išgelbėjimo 2012 metais per skolų krizę nuopelnai – dabar gali būti paprašyta padėti vienai silpniausių jos grandžių, Italijai.

Buvusį Europos centrinio banko (ECB) pirmininką Italijos prezidentas antradienį išsikvietė padėti išspręsti politinės aklavietės, keliančios grėsmę trečio pagal dydį euro zonos ūkio sugebėjimui atremti dvi vienu metu kilusias krizes: pandemiją ir sunkią recesiją.

Italijos valdančiosioms partijoms nesugebėjus susitarti dėl naujos vyriausybės tikimasi, kad prezidentas Sergio Mattarella trečiadienį paprašys M. Draghi perimti šalies premjero pareigas.

M. Draghi galėtų būti tinkamas žmogus šiam metui.

„Niekada nepasiduok“, – sakė jis 2019-ųjų spalį, perdavęs vadovavimą ECB Christine Lagarde.

Tuomet paklaustas, kas bus toliau ir ar politika jam atrodo bent kiek patraukli, jis mįslingai atsakė: „Tikrai nežinau, esu tai kelis kartus sakęs. Paklauskite mano žmonos, ji žino daugiau.“

Jau kelias savaites politikos stebėtojai mini M. Draghi kaip žmogų, turintį daugiausia galimybių išspręsti dabartines Italijos problemas.

„Mario Draghi yra itin pasirengęs ir ryžtingas žmogus, – naujienų agentūrai AFP sakė Milano politechnikos verslo mokyklos strategijos profesorius Giuliano Noci. – Jis tikrai galėtų išvesti Italiją iš krizės, padedant šaliai ir parlamentui.“

M. Draghi ECB vadovu tapo 2011 m. lapkritį, kai euro zoną krėtė skolų krizė. Jis dirbo tokiu metu, kai buvo kilusi bloko kracho grėsmė, nerimauta, kad Graikijos skolų krizė išplis ir į kitas šalis.

Tačiau vadovaujant M. Draghi ECB ėmėsi neįprastų intervencinių priemonių, reaguodamas į sparčiai blogėjusią kai kurių euro zonos šalių ekonominę ir finansinę padėtį.

„Super Marijus“

Italijos valdančiosios partijos iki antradienio galutinio termino nesugebėjo susitarti dėl naujos vyriausybės.

Premjeras Giuseppe Conte praeitą savaitę atsistatydino, kai viena iš koalicijos partijų pasitraukė nesutariant dėl vyriausybės veiksmų reaguojant į pandemiją ir jos padarinius. Visi dėlto G. Conte tikėjosi grįžti prie pertvarkyto kabineto vairo.

Valdančiosios partijos, ypač populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas (M5S) ir centro kairioji Demokratų partija, nuo penktadienio tęsė derybas dėl tolesnių pasirinkimų. Diskusijose dalyvavo ir buvusio premjero Matteo Renzi partija „Italia Viva“, įžiebusi šią krizę, kai praeitą mėnesį pasitraukė iš vyriausybės.

Dabar S. Mattarellos išsikviestas M. Draghi, kuris gimė Romoje 1947 m. rugsėjo 3-iąją ir turi žmoną bei du vaikus, yra baigęs ekonomikos studijas ir apsigynęs daktaro laipsnį Masačusetso technikos institute (MIT). Jis dėsto ekonomiką keliuose Italijos universitetuose.

1984–1990 m. jis dirbo Pasaulio banke, o 1991-aisiais tapo Italijos iždo departamento generaliniu direktoriumi ir šiame poste dirbo 10 metų, per kuriuos surengė virtinę privatizacijų.

2002-aisiais jis pradėjo dirbti Volstrito investicinio banko „Goldman Sachs“ vadovybėje, o po trejų metų buvo pakviestas vadovauti Italijos bankui, kurį tuo metu supurtė skandalas, įtraukęs ir jo buvusį vadovą.

2021 m. sausį vienas piliečių judėjimas pareikalavo, kad šis „Super Marijumi“ pramintas ekonomistas perimtų vadovavimą ir „išgelbėtų Italiją“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 03 10:30
Spausdinti