Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


JAV
FTB: Kapitolijaus riaušininkė norėjo parduoti N. Pelosi kompiuterį Rusijos žvalgybai
BNS
Scanpix
Nancy Pelosi.

Viena jauna protestuotoja, dalyvavusi JAV prezidento Donaldo Trumpo šalininkų surengtame Kapitolijaus šturme, pagrobė Atstovų Rūmų pirmininkei Nancy Pelosi priklausantį kompiuterį ir tikėjosi jį parduoti Rusijos žvalgybos agentūrai, sakoma Federalinio tyrimų biuro (FTB) pateiktame baudžiamajame ieškinyje.

Sekmadienį vakare Vašingtono federaliniam teismui pateiktame ieškinyje raginama suimti Pensilvanijoje gyvenančią Riley June Williams dėl „smurtinio įsiveržimo ir netvarkingo elgesio Kapitolijuje“. Dabartinė šios moters buvimo vieta nežinoma.

Remdamasis keliomis nuotraukomis ir vaizdo įrašais, nufilmuotais per sausio 6-ąją įvykusį chaotišką demonstrantų įsiveržimą, vienas FTB agentas sakė, kad R. J. Williams buvo pastebėta netoli N. Pelosi kabineto.

Vienas liudytojas, teismo dokumentuose įvardijamas tik kaip W1, bet tvirtinantis esąs „Riley June Williams buvęs širdies draugas“, teigė, kad ši moteris planavo išsiųsti nešiojamąjį kompiuterį vienam draugui Rusijoje ir parduoti jį užsienio žvalgybos agentūrai SVR.

Šis sandėris „dėl nežinomų priežasčių nepavyko, ir Williams tebeturi kompiuterį arba jį sunaikino“, sakoma teismui pateiktoje medžiagoje. Kol kas neaišku, ar buvo iš tikrųjų pavogtas kompiuteris, priklausantis N. Pelosi. FTB nurodė šį klausimą tebetiriantis.

Keliuose vaizdo įrašuose matyti, kaip moteris, laikoma R. J. Williams, aktyviai komanduoja kitiems riaušininkams ir šaukia jiems „Į viršų, į viršų!“ Ieškinyje sakoma, kad R. J. Williams motinai, gyvenančiai Harisbergo mieste, buvo parodytos Kapitolijuje padarytos nuotraukos, ir moteris patvirtino, kad jose matoma liekna akiniuota rudaplaukė yra jos duktė.

Motina sakė, kad jos duktė „staiga susidomėjo prezidento D. Trumpo politika“.

R. J. Williams į Vašingtoną buvo išvažiavusi su savo tėvu, bet jiedu tą dieną atsiskyrė vienas nuo kito, kilus sumaiščiai. Ieškinyje nurodoma, kad kai R. J. Williams sugrįžo namo, ji susikrovė lagaminą ir pasakė motinai „porai savaičių“ išvykstanti. „Atrodo, kad Williams pabėgo“, – pažymima dokumente.

Daugelis į Kapitolijų įsiveržusių žmonių buvo atpažinti ir sulaikyti. Daugumą jų padėjo atpažinti nuotraukos ir vaizdo įrašai, paskelbti socialiniuose tinkluose.

Kapitolijus tebėra budriai saugomas, ruošiantis trečiadienį įvyksiančiai išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijai, baiminantis, kad riaušininkai gali mėginti sutrikdyti šią ceremoniją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 01 18 21:49
Spausdinti