Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ŽINIASKLAIDA
„Facebook“ atmetė Australijos raginimą dalytis pajamomis su šalies žiniasklaida
BNS
Pixabay
Facebook.

Socialinių tinklų milžinė „Facebook“ pirmadienį atmetė Australijos vyriausybės ir žiniasklaidos bendrovių raginimus pasidalyti iš reklamos gaunamomis pajamomis su žiniasklaida ir pareiškė, kad verčiau sumažins naujienų turinį savo platformoje.

JAV milžinė Australijos konkurencijos reguliuotojai teigė, kad naujienos sudaro „labai mažą dalį“ naujienų turinio, kurį mato vidutinis vartotojas.

„Jei „Facebook“ Australijoje nesiūlytų jokio naujienų turinio, esame įsitikinę, kad poveikis „Facebook“ bendruomenės rodikliams ir pajamoms Australijoje nebūtų reikšmingas“, – teigiama silpnai užmaskuotame „Facebook“ grasinime boikotuoti vietos naujienų bendroves.

„Atsižvelgdami į socialinę vertę ir naudą naujienų leidėjams, labai norėtume ir toliau leisti naujienų leidėjų turinį pateikti mūsų platformoje“, – pridūrė bendrovė.

Australija, kurios pastangas atidžiai stebi visas pasaulis, ketina paskelbti planus, skirtus priversti „Facebook“ ir „Google“ pasidalyti pajamomis, kurias gauna iš naujienų turinio.

Australija, kurios pastangas atidžiai stebi visas pasaulis, ketina paskelbti planus, skirtus priversti „Facebook“ ir „Google“ pasidalyti pajamomis, kurias gauna iš naujienų turinio.

Iniciatyvą itin smarkiai palaiko dvi didžiausios Australijos žiniasklaidos bendrovės – Ruperto Murdocho „News Corp“ ir „Nine Entertainment“.

Pasak bendrovių, krizė, apėmusi naujienų pramonę visame pasaulyje, daugiausia kyla todėl, kad „Google“, „Facebook“ ir kitos didelės technologijų įmonės, surenkančios didžiąją dalį pajamų iš internetinės reklamos, netaiko teisingo kompensavimo žiniasklaidos bendrovėms už reklamą, rodomą prieš naujienų turinį, modelio.

Netekę didžiulės reklamos dalies, laikraščių leidėjai buvo priversti mažinti veiklos apimtį ar visai bankrutuoti, o šį procesą paaštrino ekonomikos nuosmukis, kurį sukėlė koronaviruso pandemija.

Australijoje „News Corp“, „Nine Entertainment“ ir kitos žiniasklaidos priemonės jau paskelbė apie redakcijos darbuotojų skaičiaus mažinimą. Pastaraisiais metais sustabdyta arba uždaryta daugiau nei 170 naujienų skyrių ir laikraščių.

Australijos konkurencijos reguliavimo institucija ACCC apskaičiavo, kad „Google“ ir „Facebook“ per metus iš reklamos šalyje uždirba apie 6 mlrd. Australijos dolerių (4 mlrd. JAV dolerių).

Didžiausi naujienų leidėjai reikalauja, kad abi bendrovės per metus sumokėtų bent 10 proc. šių pinigų vietos naujienų organizacijoms.

Praėjusį mėnesį „Google“ atmetė šį reikalavimą sakydama, kad iš su naujienomis susijusios reklamos Australijoje teuždirba vos 10 mln. JAV dolerių per metus.

Dviejų bendrovių pozicija nežada nieko gero derybose su ACCC, kuri tikisi, kad tarp technologijų bendrovės ir Australijos žiniasklaidos priemonės įsipareigos laikytis privalomo „elgesio kodekso“, reglamentuojančio tokius dalykus kaip pajamų paskirstymas, dezinformacijos pažabojimas, dalijimasis duomenimis ir vartotojų privatumo apsauga.

ACCC iki liepos pabaigos turi parengti galutinį kodeksą, kurį vyriausybė teigė ketinanti nedelsdama įgyvendinti.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 06 15 10:45
Spausdinti