Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


ES ATSAKAS
Europos Parlamentas patvirtino rezoliuciją dėl Baltarusijos
BNS
Unsplash

Europos Parlamentas ketvirtadienį priėmė rezoliuciją dėl padėties Baltarusijoje, kuria išreiškia paramą šalies opozicijai ir reikalauja imtis sankcijų prieš prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, jo jėgos struktūras, taip pat rusus, palaikančius Baltarusijos režimą.

Už rezoliuciją balsavo 574 parlamentarai, 37 balsavo „prieš“ ir 82 susilaikė.

Europos Parlamentas „tvirtai remia ES sankcijas asmenims, atsakingiems už rinkimų rezultatų klastojimą ir represijas Baltarusijoje, įskaitant Aliaksandrą Lukašenką; ragina Tarybą, glaudžiai bendradarbiaujant su tarptautiniais partneriais, nedelsiant įgyvendinti plataus masto ir veiksmingas sankcijas visiems Baltarusijos rinkimų klastojimo, smurto ir represijų veiksmų vykdytojams Baltarusijoje“, sakoma joje.

Europos Parlamentas paragino „Komisijos pirmininko pavaduotoją ir Sąjungos vyriausiąjį įgaliotinį ir Tarybą išnagrinėti galimybę įtraukti į sankcijų sąrašą Rusijos piliečius, kurie tiesiogiai dalyvauja remiant A. Lukašenkos režimą Baltarusijoje“.

Rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vykusius prezidento rinkimus europarlamentarai laiko „nelaisvais ir nesąžiningais“ ir „nepripažins Aliaksandro Lukašenkos Baltarusijos prezidentu pasibaigus jo dabartinei kadencijai“.

Remiantis rezoliucija, EP „remia taikų ir demokratinį valdžios pasikeitimą, surengus įtraukų nacionalinį dialogą, visapusiškai gerbiant Baltarusijos gyventojų demokratines ir pagrindines teises; šiuo klausimu pakartoja Baltarusijos žmonių raginimus kuo greičiau surengti naujus, laisvus ir sąžiningus rinkimus, kuriuos stebėtų tarptautiniai stebėtojai, vadovaujami ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro, ir kurie atitiktų tarptautiniu mastu pripažintus standartus“.

Europos Parlamentas „palankiai vertina Koordinavimo tarybą kaip laikiną žmonių, kurie reikalauja demokratinių pokyčių Baltarusijoje, atstovybę, atvirą visiems politiniams ir socialiniams suinteresuotiesiems subjektams“, sakoma joje.

Dokumente europarlamentarai „ragina nedelsiant nutraukti smurtą“, „nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus prieš vadinamuosius rugpjūčio 9-osios rinkimus ir po jų sulaikytus asmenis ir panaikinti visus jiems iškeltus kaltinimus dėl politinių priežasčių“.

Taip pat reikalaujama „kruopščiai ir nešališkai“ ištirti visus neteisėto sulaikymo, žiauraus elgesio ir kankinimų atvejus.

Parlamentarai ragina Europos Komisiją  bei Tarybą „teikti pagalbą Baltarusijos demokratinei opozicijai, įskaitant Sviatlanos Cichanouskajos vadovaujamą Koordinavimo tarybą“.

Rezoliucijoje teigiama, kad „daugelis baltarusių laiko Sviatlaną Cichanouskają Baltarusijos prezidento rinkimų nugalėtoja“.

Taip pat reikalaujama nutraukti represijas prieš teisių gynėjus, opozicijos atstovus, pilietinės visuomenės aktyvistus, rinkimų stebėtojus, religinius lyderius, nepriklausomus žurnalistus ir tinklaraštininkus ir seikti užtikrinti jiems galimybę dirbti, nebijant represijų ir be apribojimų.

Europos Parlamentas „visapusiškai remia Baltarusijos darbuotojus ir nepriklausomas profesines sąjungas ir ragina Baltarusijos valdžios institucijas ir darbdavius gerbti pagrindines Baltarusijos darbuotojų teises streikuoti“, „nerizikuojant būti atleistiems iš darbo, sulaikytiems ar kitaip nubaustiems“.

ES turi suteikti finansinę paramą pilietinės visuomenės organizacijoms, „padidinti ES finansavimą Baltarusijos pilietinei visuomenei, sykiu įšaldyti bet kokius ES lėšų pervedimus dabartinei Baltarusijos vyriausybei ir valstybės kontroliuojamiems projektams“.

Rezoliucijoje ES valstybės narės raginamos „supaprastinti ir paspartinti humanitarinio koridoriaus sukūrimą ir vizų išdavimo procedūrą asmenims, bėgantiems iš Baltarusijos dėl politinių priežasčių, ir asmenims, kuriems dėl smurto prieš juos reikia medicininio gydymo, ir suteikti jiems bei jų šeimoms visą reikiamą paramą ir pagalbą; ragina Komisiją sparčiai pradėti veiksmingai naudoti ES finansinę paramą, skirtą pilietinei visuomenei ir nukentėjusiems nuo represijų remti, ir sutelkti daugiau išteklių jų fizinei, psichologinei ir materialinei paramai“.

Europos Parlamentas „smerkia Rusijos Federacijos hibridinį kišimąsi Baltarusijoje, visų pirma vadinamųjų žiniasklaidos ekspertų delegavimą į Baltarusijos valstybinės žiniasklaidos priemones ir patarėjų delegavimą į karines ir teisėsaugos tarnybas, ir ragina Rusijos Federacijos vyriausybę nutraukti bet kokį slaptą ar atvirą kišimąsi į Baltarusijos vidaus procesus“.

Be to, EP „primygtinai ragina Rusijos Federaciją gerbti tarptautinę teisę ir Baltarusijos suverenitetą; įspėja, kad Aliaksandras Lukašenka neturi politinių ar moralinių įgaliojimų Baltarusijos vardu užmegzti kokius nors tolesnius sutartinius santykius, be kita ko, su Rusijos valdžios institucijomis, kurie galėtų kelti grėsmę Baltarusijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“, sakoma rezoliucijoje.

EP taip pat „apgailestauja dėl to, kad Baltarusija jau atgabeno branduolinį kurą į pirmąjį Astravo branduolinės elektrinės reaktorių ir planuoja pradėti gaminti energiją 2020 m. lapkričio mėn., neįgyvendinusi visų testavimo nepalankiausiomis sąlygomis rekomendacijų“.

Rezoliucija ragina priimti prieglobsčio ES ieškančius baltarusius, „prašo Komisijos skubiai sudaryti stipendijų programą studentams ir mokslininkams, išmestiems iš Baltarusijos universitetų už demokratines pažiūras“, reikalauja primygtinai „raginti Tarptautinę ledo ritulio federaciją (IIHF) atšaukti savo sprendimą iš dalies surengti 2021 m. pasaulio ledo ritulio čempionatą Baltarusijoje, kol padėtis ir ypač žmogaus teisių padėtis šalyje pagerės“.

Ši rezoliucija yra rekomendacinio pobūdžio, todėl ES institucijos ir valstybės narės nėra teisiškai įpareigotos ją vykdyti. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 17 15:02
Spausdinti