Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


ES IR RUSIJA
ES „palaiko ryšį“ su A. Navalno komanda dėl J. Borrellio vizito Maskvoje
BNS
EK
J. Borellis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis tebeplanuoja vizitą Maskvoje, nors Rusijos valdžia griežtai malšina opozicijos protestus, pirmadienį pranešė jo atstovas.

Be to, J. Borrellis siekia susitikimo su kalinamu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu.

J. Borrellis planuoja apsilankyti Rusijos sostinėje ketvirtadienį, praėjus dviem dienoms nuo bylos A. Navalnui pareikštų kaltinimų svarstymo pradžios. Tikėtina, kad teismas šiam balsingiausiam prezidento Vladimiro Putino kritikui skirs ilgą laisvės atėmimo bausmę.

Ispanų diplomatas sulaukė kai kurių ES sostinių spaudimo atšaukti kelionę į Maskvą, kuri būtų pirmasis toks Briuselio diplomatijos vadovo apsilankymas nuo 2017 metų. Jų nuomone, J. Borrellio viešnagė suteiktų kozirį Kremliaus propagandai.

Tačiau ES atstovas tvirtino, kad planai surengti vizitą Maskvoje „tebegalioja“. „Tęsiami didelio masto sulaikymai ir jėgos naudojimas prieš žmones, kurie iš esmės stengiasi išreikšti savo politines nuomones, yra nepriimtini“, – sakė atstovas Peteris Stano. „Tai vienas iš klausimų, kuriuos reikia iškelti kolegoms Rusijoje, ir tai yra vienas iš klausimų, kurį nori iškelti vyriausiasis įgaliotinis“, – pridūrė jis.

Pasak P. Stano, „kalbant apie poną Navalną, mes, be abejo, palaikome ryšį su jo komanda, kad įsitikintume, kokios būtų tokio susitikimo [su juo] galimybės“.

Vis tik ES atstovas pripažino, kad dėl tokio susitikimo sprendimą turėtų priimti Rusijos tarnybos.

„Nereikalauji primygtinai – stengiesi su kolega susitarti dėl vizito programos“, – aiškino jis.

Rusijoje riaušių policija ir kitos saugumo pajėgos sulaikė per 5000 demonstrantų, reikalavusių paleisti A. Navalną, suimtą vos grįžusį iš Vokietijos, kur jis buvo išgabenti gydyti po beveik mirtino apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Prokurorai pirmadienį pritarė reikalavimui įkalinti A. Navalną keleriems metams už jo bandomojo laikotarpio, susijusio su viena ankstesne opozicionieriui iškelta byla, sąlygų pažeidimą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 02 01 17:17
Spausdinti