Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


„BREXITAS“
EK vadovė: JK ir ES derybose padaryta „pažangos“, bet reikia dirbti toliau
BNS
Scanpix
„Brexitas“.

 Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pareiškė, kad padaryta daugiau pažangos derybose dėl prekybos su Jungtine Karalyste po „Brexito“, tačiau dirbti reikia toliau.

„Po sunkių labai, labai lėtos pažangos savaičių pastarosiomis dienomis matome geresnę pažangą, daugiau judėjimo (tariantis) dėl svarbių bylų. Tai yra gerai“, – sakė ji.

„Žinoma, mums vis dar lieka trys pagrindiniai sunkūs klausimai: valdymas, žvejybiniai plotai ir vienodos veiklos sąlygos. Tačiau vienodos veiklos sąlygų rėmuose padaryta pažangos valstybės pagalbos klausimu“, – pridūrė U. von der Leyen.

Atsižvelgiant į lėtą pažangą, derybos kitą savaitę turėtų persikelti į Londoną, be to, jas komplikuoja užsikrėtimo koronavirusu atvejai tarp derybininkų.

Pažangą derybose stebintys ES diplomatai kol kas neprognozuoja greitos pabaigos prieš aštuonis mėnesius prasidėjusiose derybose, nebent britų premjeras Borisas Johnsonas sutiktų eiti į kompromisą. 

Pasak vieno ES diplomato, „auga susirūpinimas, kad pažanga derybose yra nepakankamai greita, kad užtikrintų sutarties ratifikavimą“ iki metų pabaigos.

Diplomatas, kalbėjęs po to, kai ES pasiuntiniai buvo informuoti apie derybų eigą, išreiškė būgštavimų, jog abiejų šalių nesutarimai „traukiasi lėtai“.

„Bet vis tiek yra viltis, kad derybos gali būti užbaigtos greitai, jeigu arba kada Londone bus priimti būtini politiniai sprendimai“, – pridūrė diplomatas.

Kitas aukšto rango ES diplomatas sakė, kad Prancūzija, Nyderlandai ir Belgija pasinaudodami pasiuntinių susitikimu darė spaudimą ES vykdomajai institucijai nedelsiant atnaujinti nenumatytų atvejų planą tam atvejui, jeigu susitarimo nepavyks pasiekti.

Šias šalis nuo JK skiria tik Lamanšo sąsiauris, todėl joms ir Airijai tektų pirmasis smūgis, jeigu kiltų chaosas laiku nepavykus pasiekti naujo susitarimo.

„Tai nėra politinė pozicija derybose, o atsakomybės už atitinkamus sektorius, ypač transporto, klausimas“, – pridūrė jis.

Jeigu JK ir ES nepavyktų sudaryti prekybos susitarimo, Britanijai gruodžio 31-osios vidurnaktį pasitraukus iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos bus taikomi nauji mokesčiai dideliems prekių srautams, keliaujantiems iš žemyno į salą ir atvirkščiai Lamanšo tuneliu ir laivais.

Verslo grupėms tai reikš ne tik prekių spūstis pasienyje bet ir milijardus papildomų išlaidų ir dalį prarastų pajamų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 20 16:57
Spausdinti