Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PRANCŪZIJA IR LENKIJA
E. Macrono vizitas į Lenkiją: sieks sutramdyti užsispyrėlį
IQ
Scanpix
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį pradėjo dviejų dienų oficialų vizitą Lenkijoje. Varšuvoje jo laukia nelengva užduotis.

Tai bus pirmasis Prancūzijos prezidento E. Macrono apsilankymas Lenkijoje po to, kai 2017 m. tapo šalies vadovu.

Vos kelios dienos po to, kai Jungtinė Karalystė pasitraukė iš ES, įvyksiantis vienų didžiausių Bendrijos narių lyderių susitikimas turėtų pakloti tvirtesnius bendradarbiavimo pamatus.

Lenkijos ir Prancūzijos santykiai pakriko po to, kai dar 2016 m. Lenkijos valdančiosios partijos „Teisė ir teisingumas“ vyriausybė nutraukė 3,4 mlrd. JAV dolerių susitarimą su bendrove „Airbus“ ir taip supykdė Prancūziją. 

Nuo to laiko abi šalys susikirsdavo nuolat: tiek dėl to, kokiomis priemonėmis ir būdais vertėtų kovoti su klimato kaita, tiek dėl NATO karinių pajėgų buvimo žemyne.

Tačiau daugiausia kritikos Varšuvai Paryžius žeria dėl teisės viršenybės principo pažeidimų, procedūras suspenduoti Lenkijos balsavimo teisę yra pradėjusios ir ES institucijos. E. Macronas, pats būdamas prisiekęs Europos integracijos idėjos gynėjas, ne kartą yra kritikavęs nacionalistines, vyriausybės kontrolę teisės ir žiniasklaidos srityse didinančias vyriausybes.

Atvykęs į Varšuvą E. Macronas, tikimasi, pasiūlys naujus investicinius planus, sieks sutvirtinti šalių bendradarbiavimą branduolinės energetikos ir karinėje srityse. Abi valstybės siekia išlaikyti dosnų ES finansavimą žemės ūkiui, tačiau Paryžius nori imtis daugiau veiksmų dėl klimato kaitos ir migracijos. Tačiau Varšuva atmeta bet kokias su tuo susijusias priemones.

Jungtinei Karalystei pasitraukus iš ES, tiek Prancūzijai, tiek Lenkijai reikia peržiūrėti galimybes kurti sąjungas Bendrijos viduje. Klausimai, kurie, Europos politikos analizės centro analitikų teigimu, neabejotinai bus ant derybų stalo, susiję su galimybėmis padidinti Lenkijos įsitraukimą į bloko saugumo iniciatyvas, taip pat sušvelninti jos poziciją dėl siekio didinti neutralumą klimato kaitai.

Varšuva tokiais klausimais kaip mokesčių solidarumas ir ES plėtra gali siekti patraukti Prancūziją į savo pusę.

2020 02 03 10:12
Spausdinti