Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JAV
D. Trumpas pirmoje po kadencijos pabaigos kalboje neslėpė ambicijų vėl tapti prezidentu
BNS
Scanpix
D. Trumpas.

Donaldas Trumpas sekmadienį Floridoje vykusiame konservatorių politiniame renginyje sakė svarstąs galimybę 2024 metais vėl siekti prezidento posto ir patvirtino savo dominavimą Respublikonų partijoje, taip pat įspėjo, kad vyksta „kova“ dėl Amerikos išlikimo.

Orlande vykusioje Konservatorių politinio veiksmo konferencijoje (CPAC) 74 metų buvęs valstybės vadovas audrino entuziastingai nusiteikusią minią pasitelkęs savo 2016 metų rinkimų kampanijos strategiją, kai apeliavo į rinkėjus kurstydamas neteisybės jausmą, taip pat griežtą retoriką, lydėjusią visą jo vieną kadenciją trukusį prezidentavimą.

Savo pirmoje svarbioje politinėje kalboje po sausio 20-osios, kai paliko Baltuosius rūmus, D. Trumpas pakartojo savo melagingus teiginius, kad lapkritį vykusius rinkimus laimėjo jis, o ne prezidentas Joe Bidenas, ir tūžmingai pliekė Respublikonų partijos isteblišmentą, nepalaikiusį jo per pastarąją apkaltos dramą.

Nors eksprezidentas miglotai užsiminė apie savo ateities planus, susirinkusieji taip ir neišgirdo tiesaus atsakymo, ar jis mes iššūkį J. Bidenui 2024-aisiais.

„Su jūsų pagalba susigrąžinsime Baltuosius rūmus, perimsime Senato kontrolę, ir tuomet respublikonų prezidentas triumfuodamas sugrįš į Baltuosius rūmus – man įdomu, kas jis bus?“ – sakė D. Trumpas, triukšmingai šėlstant miniai.

„Kas žino? – kalbėjo eksprezidentas. – Galbūt netgi aš nuspręsiu sutriuškinti juos trečią kartą, ar gerai?“

Palikęs Baltuosius rūmus D. Trumpas leido laiką užsidaręs namuose savo privačiame kurorte „Mar-a-Lago“ Floridoje. „Twitter“ ir kitiems socialiniams tinklams blokavus jo paskyras, buvusiam prezidentui liko mažiau galimybių viešai reikšti nuomonę.

Sekmadienį jis žengė į sceną lydimas ilgų ir audringų savo šalininkų ovacijų. Nepaisant koronaviruso pandemijos, didžioji dauguma susirinkusiųjų nedėvėjo kaukių.

Kaip dažnai elgdavosi per dvi savo rinkimų kampanijas, šiame renginyje D. Trumpas vėl kalbėjo apie kovą su demokratų „socialistine“ darbotvarke.

„Grumiamės dėl dabartinės Amerikos išlikimo, – sakė jis. – Tai baisi, baisi, skausminga kova.“

Eksprezidentas sakė, kad prieš daugiau nei ketverius metus jam pergalę iškovoti padėjęs judėjimas tik prasideda, „ir galiausiai mes laimėsime“.

D. Trumpas taip pat paneigė kurį laiką sklandžiusias kalbas, kad jis gali steigti naują politinę partiją.

„Nekuriu naujos partijos, – sakė jis. – Turime Respublikonų partiją. Ji bus vieninga ir stipri kaip niekada anksčiau.“

D. Trumpas, kaip ir tikėtasi, įgėlė J. Bidenui, pareiškęs, kad ką tik baigėsi pirmas „katastrofiškas“ demokrato darbo mėnuo prezidento poste.

Pusantros valandos trukusioje padrikoje kalboje D. Trumpas energingai pliekė imigrantus, „atribojimo kultūrą“, J. Bideno klimato kaitos ir energetikos politiką, taip pat kartojo savo melagingus teiginius, esą dėl „neteisėtų“ demokratų veiksmų iš jo buvo atimta pergalė rinkimuose.

Tačiau eksprezidentas taip pat nepagailėjo piktų žodžių jį esą išdavusiems respublikonams, pasiųsdamas aiškų signalą, jog dės pastangas, kad jie būtų nušalinti per būsimus rinkimus.

Jis išvardijo dešimt respublikonų, balsavusių už jo apkaltą Atstovų Rūmuose, taip pat septynis respublikonų senatorius, per apkaltos teismą Kongreso aukštuosiuose rūmuose kartu su demokratais balsavusius už jo pripažinimą kaltu. Visgi jų balsų nepakako eksprezidentui nuteisti dėl maišto kurstymo.

„Atsikratykite jais visais“, – tūžmingai pareiškė D. Trumpas, švilpiant miniai.

Eksprezidentas tebėra įtakingiausia figūra Respublikonų partijoje. Sekmadienį jis aiškiai parodė, kad jam tai puikiai žinoma, kai pareiškė, kad jo išreikštas palaikymas yra „vertingiausias dalykas politikoje“.

„Įspėjimas“

JAV politinės partijos paprastai imasi pokyčių po virtinės nesėkmių, panašių į tas, kokias patyrė Respublikonų partija vadovaujant D. Trumpui, kai prarado Baltuosius rūmus, taip pat Senato ir Atstovų Rūmų kontrolę.

Partijai taip pat šešėlį metė D. Trumpo uoliai skleidžiami melagingi teiginiai apie neva suklastotus rinkimus ir jo apkalta dėl sausio 6-osios riaušių Kapitolijuje sukurstymo. Be to, jo veiksmai smarkiai supriešino partijos narius ir įvarė pleištą tarp respublikonų isteblišmento ir D. Trumpo lojalistų.

Tačiau užuot atsikratę netinkamo lyderio ir pasirinkę naują kelią, dauguma partijos narių tebesieja partijos ateitį su D. Trumpu.

Bent jau sekmadienį vykusios konservatorių konferencijos dalyviai tryško entuziazmu dėl D. Trumpo. Jie fotografavosi prie eksprezidentą vaizduojančios aukso spalvos statulos, o pranešėjams žarstant jam liaupses, džiaugsmingai skanduodavo pritarimo šūksnius.

Konferencijos metu surengta apklausa parodė, kad beveik septyni iš dešimties respondentų norėtų, kad D. Trumpas vėl kandidatuotų į prezidento postą.

Kalbant apie partijos ateities kursą, 95 proc. respondentų pasisakė už tai, kad būtų tęsiama D. Trumpo politika ir darbotvarkė.

Tačiau paklausti, ką norėtų matyti partijos kandidatu 2024-ųjų prezidento rinkimuose, už D. Trumpą pasisakė 55 proc. respondentų. Antras liko Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas, surinkęs 21 proc. balsų.

Respublikonų veteranas strategas Karlas Rove'as sakė, kad tikėjosi dar didesnio palaikymo D. Trumpui, turint galvoje, kad konferencijoje dalyvavo itin uolūs jo šalininkai.

„Traktuočiau tai kaip įspėjimą“, – sakė K. Rove'as televizijai „Fox News“.

Kai kurie respublikonai, tarp jų senatorius Billas Cassidy, per apkaltos teismą balsavęs už D. Trumpo pripažinimą kaltu, įsitikinę, jog partijai žūtbūt reikia nuo jo atsiriboti.

Respublikonai gali laimėti „kalbėdami apie Amerikos žmonėms svarbius dalykus“, o ne „keldami ant pjedestalo vieną asmenį“, sakė B. Cassidy televizijai CNN.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 03 01 10:35
Spausdinti