Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KADENCIJA
D. Trumpas per šventinį priėmimą užsiminė 2024-aisiais vėl sieksiąs prezidento posto
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas antradienį vakare per artėjančioms Kalėdoms skirtą šventinį priėmimą Baltuosiuose rūmuose užsiminė, kad 2024-aisiais vėl kandidatuos į valstybės vadovo postą.

„Buvo ketveri nuostabūs metai, – sakė D. Trumpas, kreipdamasis į priėmimo svečius, tarp kurių buvo daug Respublikonų nacionalinio komiteto narių. – Siekiame dar ketverių metų. Kitu atveju susitiksime po ketverių metų.“

D. Trumpo kalbą socialiniame tinkle „Facebook“ tiesiogiai transliavo viena iš priėmimo svečių, buvusi Respublikonų partijos Oklahomos skyriaus pirmininkė Pam Pollard. Per transliaciją buvo matyti dešimtys žmonių, susispietusių pirmajame Baltųjų rūmų aukšte esančiame reprezentaciniame hole. Daugelis susirinkusiųjų buvo be kaukių ir stovėjo vienas šalia kito.

D. Trumpas šią savaitę pradėjo šventinių priėmimų maratoną, artėjant sausio 20 dienai, kai baigsis jo kadencija ir jam teks palikti Baltuosius rūmus. Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose iš šių renginių matyti minios žmonių be kaukių, besibūriuojančių uždarose patalpose. Toks elgesys šiurkščiai pažeidžia visuomenės sveikatos taisykles, kurių laikytis šventiniu laikotarpiu amerikiečius ragina JAV vyriausybė, šalyje toliau sparčiai plintant koronavirusui.

Antradienį vakare vykusiame šventiniame priėmime D. Trumpas vėl žarstė jokiais įrodymais nepagrįstus kaltinimus dėl sukčiavimo per rinkimus, kuriuo aiškina savo pralaimėjimą išrinktajam prezidentui Joe Bidenui.

Respublikonas toliau kalba apie „pavogtus“ rinkimus, nors jo paskirtas generalinis prokuroras Williamas Barras kiek anksčiau antradienį naujienų agentūrai AP sakė, kad Teisingumo departamentas neaptiko jokių didelio masto sukčiavimo įrodymų, kurie galėtų pakeisti lapkričio 3-iąją vykusių prezidento rinkimų baigtį. „Tai neabejotinai neįprasti metai. Laimėjome rinkimus. Tačiau jiems tai nepatinka, – sakė D. Trumpas renginio svečiams ir pridūrė: „Vadinu šiuos rinkimus suklastotais ir visuomet tai darysiu.“

Mažiausiai vienas Baltuosiuose rūmuose vykęs renginys siejamas su didelio masto koronaviruso protrūkiu. Dešimtims prezidento patarėjų, rinkimų kampanijos darbuotojų ir politinių sąjungininkų testais buvo patvirtinta koronavirusinė infekcija. Pats D. Trumpas spalio mėnesį buvo paguldytas į ligoninę dėl COVID-19. Koronavirusu užsikrėtė ir JAV pirmoji ponia bei du D. Trumpo sūnūs. Daugybei kitų jo aplinkos žmonių teko karantinuotis.

Pirmosios ponios Melanios Trump atstovė spaudai Stephanie Grisham praėjusį mėnesį sakė, kad Baltieji rūmai neatsisakys suplanuotų renginių, tačiau imsis visų priemonių saugiai aplinkai užtikrinti. Ji tvirtino, kad į renginius bus kviečiama mažiau svečių, jie bus skatinami dėvėti kaukes ir laikytis atstumo vienas nuo kito, o pirmajame Baltųjų rūmų aukšte bus įrengti stovai rankoms dezinfekuoti. „Dalyvavimas šventėse bus asmeninio apsisprendimo reikalas“, – pridūrė S. Grisham. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 02 13:40
Spausdinti