Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


JAV PREZIDENTAS
D. Trumpas atleido šalies JAV gynybos sekretorių
BNS
Scanpix
Donaldas Trumpas ir Markas Esperis.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį per „Twitter“ paskelbė atleidęs gynybos sekretorių Marką Esperį, toliau destabilizuodamas savo vyriausybę, jau svarstančią, kaip apeiti D. Trumpo atsisakymą pripažinti pralaimėjimą rinkimuose demokratui Joe Bidenui.

„Markas Esperis buvo atleistas. Norėčiau padėkoti jam už tarnybą“, – sakoma D. Trumpo žinutėje, kurioje jis pavartojo žodį „terminated“, kuris gali reikšti „užbaigtas“ arba, kariniu žargonu, „sunaikintas“.

Prezidentas nurodė, kad M. Esperį pakeis Christopheris Milleris, dabartinis Nacionalinio kovos su terorizmu centro vadovas.

M. Esperis, atvirai nepritaręs D. Trumpo pareiškimams, kad kariškiai gali būti pasiųsti visuomenės neramumams malšinti, buvo atleistas praėjus savaitei po JAV prezidento rinkimų. 

Jis buvo jau ketvirtas Pentagono vadovas per D. Trumpo kadenciją ir buvo atleistas po 16 mėnesių trukusio darbo šiame poste. M. Esperis stengėsi nesivelti į politiką, vykdydamas fundamentalią pertvarką Pentagono didžiuliame biurokratiniame aparate, taip pat siekdamas perorientuoti JAV gynybos strategiją, visų pirma susitelkiant į Kinijos keliamą grėsmę.

Tačiau D. Trumpas pyko, kai M. Esperis atsisakė siųsti federalines ginkluotąsias pajėgas malšinti pilietinių neramumų, taip pat delsė įgyvendinti D. Trumpo užmojus labai greitai išvesti JAV karius iš Afganistano, kurį tebekrečia smurtas.

Daugelis informuotų šaltinių prognozavo, kad M. Esperis gali būti atleistas, tačiau šis sprendimas, priimtas likus vos 10 savaičių iki numatomo D. Trumpo pasitraukimo iš Baltųjų rūmų, vis tiek buvo labai netikėtas.

Jis taip pat sustiprino įspūdį, kad D. Trumpo administraciją yra apėmusi sumaištis, prezidentui atsisakant pripažinti pralaimėjimą per praeitą antradienį įvykusius rinkimus ir stengiantis užginčyti balsų skaičiavimo procesą teismuose.

Ch. Milleris 31 metus tarnavo sausumos pajėgose; jis 2001 metais buvo pasiųstas į Afganistaną, o 2003-iaisiais – į Iraką kaip specialiųjų pajėgų narys.

Po dimisijos jis tapo vyriausybės konsultantu slaptųjų operacijų ir žvalgybos klausimams.

2018–2019 metais jis buvo Baltųjų rūmų patarėjas kovai su terorizmu ir tarpvalstybinėmis grėsmėmis, o nuo 2019 metų buvo paskirtas gynybos sekretoriaus pavaduotoju specialiųjų operacijų reikalams.

Rugpjūtį Ch. Milleris buvo paskirtas vadovauti Nacionaliniam kovos su terorizmu centrui.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 09 23:39
Spausdinti