Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
Britanijoje patvirtinta „AstraZeneca“ vakcina nuo COVID-19
BNS
Scanpix
COVID-19 vakcina.

Jungtinė Karalystė trečiadienį patvirtino antrą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos ir tapo pirmąja šalimi, suteikusia leidimą platinti preparatą, kurio logistika yra paprastesnė negu kitų iki šiol sukurtų.

Vyriausybė nurodė, kad Vaistų ir sveikatos produktų priežiūros agentūra (MHRA) suteikė leidimą esant ekstremaliai padėčiai platinti vakciną, sukurtą Oksfordo universiteto ir Britanijoje įsikūrusios farmacijos įmonės „AstraZeneca“.

„Tai padaryta po kruopščių klinikinių bandymų ir nuodugnios duomenų analizės, kurią atliko MHRA ekspertai, padarę išvadą, kad ši vakcina atitinka griežtus saugumo, kokybės ir veiksmingumo standartus“, – sakė Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento atstovas.

Didžioji Britanija sausio 4 dieną pirmoji pasaulyje pradės naudoti šią vakciną, sakė sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas, šalyje augant susirūpinimui, kad Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) gali nesusidoroti su dar vienu pavojingu COVID-19 atvejų skaičiaus šuoliu.

„Nuostabu užbaigti 2020-uosius tokia vilties akimirka, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Hancockas. – Vakcina nuo koronaviruso yra mūsų išeitis iš pandemijos – dabar mums reikia išlikti ramiems, kol drauge susitvarkysime.“

Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ vakciną galima laikyti ir transportuoti įprastos šaldytuvo temperatūros sąlygomis, todėl ji pigesnė ir paprasčiau vartojama už „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtą vakciną, taip pat „Moderna“ vakciną, kurioms laikyti ir pervežti reikia itin žemos temperatūros.

„AstraZeneca“ generalinis direktorius Pascalis Soriot sakė, kad „šiandien yra svarbi diena milijonams žmonių JK, įgysiančių prieigą prie šios naujos vakcinos. Buvo įrodyta, kad ji yra veiksminga, gerai toleruojama, paprastai skiriama ir tiekiama. „AstraZeneca“ ją tiekia negaudama jokio pelno.“

„Norėtume padėkoti mūsų daugeliui kolegų „AstraZeneca“, Oksfordo universitete, JK vyriausybei ir dešimtims tūkstančių klinikinių bandymų dalyvių“, – pridūrė jis.

Sekmadienį P. Soriot sakė, kad vakcina „100 procentų apsaugo“ nuo sunkios COVID-19 ligos, kai prireikia hospitalizacijos.

Jis prognozavo, jog bandymai parodys, kad jo firmos vakcinos veiksmingumas prilygsta „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos 95 proc. ir „Moderna“ vakcinos 94,5 proc. veiksmingumui.

Ankstesnių bandymų rezultatai dėl „AstraZeneca“ vakcinos veiksmingumo buvo nevienodi. Iš pradžių buvo nustatytas vidutinis 70 proc. veiksmingumas, bet, priklausomai nuo dozių parinkimo, jis padidėdavo iki 90 procentų.

Per didelio masto bandymus JK ir Brazilijoje buvo nustatytas 62 proc. veiksmingumas tais atvejais, kai asmenims būdavo suleidžiamos dvi viso dydžio vakcinos dozės. Tačiau savanorių, kuriems iš pradžių buvo suleista pusė vakcinos dozės, o po mėnesio – visa antra dozė, grupėje veiksmingumas buvo 90 procentų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 30 09:24
Spausdinti