Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KORONAVIRUSAS
Borisas Johnsonas grįžo į darbą, karantino Jungtinė Karalystė švelninti nežada
BNS

Prieš tris savaites dėl koronaviruso hospitalizuotas Didžiosios Britanijos premjeras Borisas Johnsonas pirmadienį vėl pasirodė viešumoje, teigdamas, kad JK jau pavyksta „suvaldyti“ protrūkį, bet atmetė vis garsiau skambančius raginimus sušvelninti visuotinį karantiną.

Sugrįžęs į darbą jis visų pirma padarė pareiškimą Dauningo gatvėje, atrodydamas liesesnis ir ilgesniais šviesiais plaukais. Premjeras atsiprašė, kad nedirbo „daug ilgiau nei pats norėjau“. Jis padėkojo britams, kad jie mėnesį laikėsi nurodymo likti namuose ir tokiu būdu padėjo sulėtinti COVID-19 plitimą, nors šalyje nuo koronaviruso jau mirė daugiau nei 20 tūkst. žmonių.

Gyventojų pastangos padėjo užtikrinti, kad Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba susidorojo su pacientų srautu „ir būtent taip ir todėl mes dabar pradedame suvaldyti“ padėtį, – teigė 55 metų politikas. B. Johnsonas kovo 19 dieną žadėjo, kad Didžioji Britanija gali „per 12 savaičių suvaldyti koronavirusą“ – tačiau tik tuo atveju, jei žmonės atsižvelgtų į patarimą vengti socialinių kontaktų.

Vis dėlto pirmadienį vyriausybės vadovas pabrėžė, kad dar neatėjo laikas švelninti karantiną, nors ir pareiškė suprantąs daugelio verslo atstovų ir jo paties bendrapartiečių konservatorių susirūpinimą dėl šalies ekonomikai daromos žalos.

„Žinau, kad sunku, ir noriu, kad ši ekonomika kuo greičiau judėtų, – sakė ministras pirmininkas. –Tačiau negaliu leisti išeikvoti visas Britanijos žmonių pastangas ir pasiaukojimą, taip pat rizikuoti sukelti antrą rimtą protrūkį, prarasti daugybę gyvybių ir užkrauti per sunkią naštą NHS.“

Naujas normalumas

B. Johnsonas prieš mėnesį tapo įtakingiausiu pasaulio lyderiu, susirgusiu COVID-19. Jis savaitę gulėjo ligoninėje, įskaitant intensyviosios priežiūros skyriuje praleistas tris dienas, o kai buvo išrašytas, savo paskelbtame vaizdo pranešime leido suprasti, kad galėjo ir mirti.

Jis sugrįžo į savo biurą Dauningo gatvėje sekmadienio vakarą, o prieš tai dvi savaites išbuvo savo užmiesčio rezidencijoje Čekerse. Pirmadienį jis ruošiasi pirmininkauti kasdieniam vyriausybės posėdžiui, skirtam atsakui į epidemiją aptarti.

Premjerui nedalyvaujant vyriausybės veikloje, ministrų kabinetas buvo vis labiau kritikuojamas dėl savo atsako į pandemiją, Britanijai tapus viena labiausiai koronaviruso paveiktų šalių pagal aukų skaičių. Britų medicinos darbuotojai tebesiskundžia apsauginių kaukių ir drabužių trūkumu, o užsibrėžtas tikslas iki balandžio pabaigos per dieną atlikti COVID-19 testus 100 tūkst. žmonių šiuo metu atrodo sunkiai pasiekiamas.

Šalyje taip pat karštai diskutuojama, ar vyriausybė ne per vėlai įvedė karantiną, tuo pat metu sprendžiant, ar būtų galima pradėti švelninti suvaržymus ir kaip tai padaryti. Žmonių prašoma, jei įmanoma, likti namuose, o ne pačios būtiniausios įmonės yra jau ilgiau nei mėnesį uždarytos. Taisykles ruošiamasi peržiūrėti gegužės 7 dieną. Kai kurios ūkinių prekių parduotuvės jau pradeda atsidaryti, o kelios statybų bendrovės paskelbė apie laipsnišką veiklos atnaujinimą.

Aukšto rango parlamento narys konservatorius Grahamas Brady sekmadienį pareiškė, kad vyriausybė turi atgaivinti ekonomiką, Anglijos bankui praėjusią savaitę paskelbus niūrias prognozes apie gresiančią didžiausią per pastaruosius šimtmečius recesiją. „Jei kyla klausimas, ar kažkas yra būtina, ar ne – manau, jog turėtumėm rinktis atvirumą ir pamėginti užtikrinti, kad daugiau žmonių galėtų toliau gyventi ir sugrįžti prie savo darbų“, – sakė jis radijui BBC.

B. Johnsoną pavadavęs užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas savo ruožtu sekmadienį pareiškė, jog dar kurį laiką Britanijoje galios socialinio atstumo priemonės. Pasak jo, žmonėms teks pratintis prie „naujojo normalumo“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 27 16:47
Spausdinti