Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


PASKUTINĖ DIKTATŪRA EUROPOJE
Baltarusijos opozicija vienija jėgas prezidento rinkimams
BNS
Scanpix
Viktoro Babaryko komandos atstovė.

Baltarusijos opozicijos jėgos ketvirtadienį paskelbė, kad vykdys bendrą rinkimų kampaniją prieš rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimus, Centrinei rinkimų komisijai (CRK) atsisakius kandidatais juose įregistruoti du populiarius opozicijos atstovus ir šalyje dėl to įsiplieskus protestams.

Dabartinis šalies lyderis Aliaksandras Lukašenka tarp Europos Sąjungos ir Rusijos įsikūrusiai valstybei vadovauja jau 26 metus, o kito mėnesio rinkimuose sieks šeštos kadencijos prezidento poste. Su juo varžysis dar keturi kandidatai: buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir viena opozicijos atstovė – įkalinto populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.

Analitikai jau anksčiau perspėjo, kad, norint mesti A. Lukašenkai rimtą iššūkį, opozicijai reikia iškelti vieną kandidatą. CRK antradienį atsisakė įregistruoti buvusį „Belgazprombank“ vadovą Viktorą Babaryką ir buvusį Aukštųjų technologijų parko vadovą Valerijų Cepkalą kandidatais į prezidentus, argumentuodama taisyklių pažeidimais dėl neteisingai užpildytų pajamų deklaracijų ir nepakankamu surinktų piliečių parašų skaičiumi.

Dėl to Baltarusijoje kilo nesankcionuotų neregistruotų pretendentų palaikymo akcijų, per kurias buvo sulaikyta daugiau nei 250 žmonių. Tyrėjai pareiškė, kad kai kuriems protestuotojams gresia rimti baudžiamieji kaltinimai. Visgi CRK leido įregistruoti kandidate vieną opozicijos atstovę – S. Tichanovskają. Savo kandidatūrą ji iškėlė po to, kai siekti prezidento posto buvo uždrausta jos vyrui. Ketvirtadienį S. Tichanovskajos komanda suvienijo jėgas su buvusių pretendentų į prezidentus V. Babarykos ir V. Cepkalos štabais.

Interviu „Laisvosios Europos radijui/Laisvės radijui“ S. Tichanovskaja sakė, kad suvienyti opozicijos jėgas buvo V. Babarykos ir V. Cepkalos komandų idėja. „Šiandien įvyko trijų alternatyvių kandidatų štabų susitikimas... Vienijame savo pastangas“, – rašoma V. Babarykos kampanijos išplatintame pareiškime. Jame taip pat išdėstyti pagrindiniai jungtinio štabo rinkimų kampanijos principai.

„Raginsime rinkėjus atvykti į rinkimus [rugpjūčio] 9 dieną ir balsuoti. Paleisime politinius kalinius, ekonominius kalinius ir suteiksime teisę nagrinėti bylas nepriklausomuose ir sąžininguose teismuose. Rengsime pakartotinius sąžiningus rinkimus po 2020 metų rugpjūčio 9 dienos“, – nurodoma pareiškime.

Be to, štabai informuos rinkėjus apie poreikį apginti savo balsą, kvies baltarusius dalyvauti sąžiningų rinkimų iniciatyvose ir tapti stebėtojais. Štabai taip pat ragins balsuojant naudoti mechanizmus, kurie bus siūlomi norintiems fiksuoti savo balsus bei dalyvavimą. Vis dėlto pranešime konkrečiai neraginama atiduoti savo balso už S. Tichanovskają.

V. Babarykos skundas atmestas, V. Cepkala kreipėsi į AT

Baltarusijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį atmetė V. Babarykos skundą dėl CRK sprendimo neįregistruoti jo kandidatu į prezidentus. Teismas savo pranešime sakė, kad skundas atmestas, nes jį pateikė ne pats V. Babaryka, kuris šiuo metu yra laikomas areštinėje dėl kaltinimų finansiniais nusikaltimais, o jo štabo teisininkas Maksimas Znakas.

„Teisę teisme apskųsti atsisakymą įregistruoti į kandidatus į Baltarusijos Respublikos prezidentus įstatymas numato tik asmeniui, kuris pretenduoja į kandidatus į Baltarusijos Respublikos prezidentus“, – sakoma teismo tinklalapyje paskelbtame pranešime.

M. Znakas savo ruožtu sakė: „Notarinio įgaliojimo mano vardu, kuriame nurodyta, be kita ko, teisė kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą ir pasirašyti visus Rinkimų kodekse numatytus skundus, Aukščiausiasis Teismas, regis, nepripažįsta.“ Jis nurodė, kad teismui bus pateiktas pakartotinis skundas. Pagrindiniu A. Lukašenkos varžovu laikytas 56-erių buvęs bankininkas V. Babaryka birželį buvo suimtas dėl įtariamų finansinių nusikaltimų ir dabar yra laikomas Valstybės saugumo komiteto (KGB) kalėjime.

Tuo metu V. Cepkalos atstovas spaudai Aleksejus Urbanas pranešė, kad Baltarusijos Aukščiausiajam Teismui buvo pateiktas skundas dėl atsisakymo įregistruoti buvusį Aukštųjų technologijų parko vadovą kandidatu į prezidentus. „Skundas perduotas Aukščiausiajam Teismui šiandien vakare. Jį pasirašė pats Valerijus Cepkala“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė A. Urbanas.

Priežastimi neįregistruoti V. Cepkalos kandidatu CRK nurodė nepakankamą rinkėjų parašų skaičių. Jo iniciatyvinė grupė komisijai pateikė 160 tūkst. surinktų parašų, bet tinkamais pripažinta mažiau nei 80 000. Kandidatūrai į prezidentus iškelti reikia ne mažiau kaip 100 tūkst. parašų.

Trečiadienį prie CRK pastato rinkosi žmonės, atėję paduoti skundų dėl atsisakymo registruoti V. Babaryką ir V. Cepkalą kandidatais prezidento rinkimuose, o ketvirtadienį komisijos pirmininkė Lidija Jermošina pranešė, kad sulaukta per 5 tūkst. tokių skundų.

„Į Centrinės komisijos priimamąjį kreipėsi 148 žmonės, kurie padavė 275 rašytinius kreipimusis. Be to, liepos 15 ir 16 dienomis gauta 1 060 analogiškų kreipimųsi paštu ir 4 067 elektroniniai kreipimaisi“, – portalui tut.by sakė L. Jermošina.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 07 17 09:21
Spausdinti