Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


BALTARUSIJOS RINKIMAI
Baltarusija „skaičiuoja“ balsus: valdžia skelbia, kad pirmauja A. Lukašenka su 82 proc.
BNS
Scanpix
Aliaksandras Lukašenka.

Baltarusijos rinkimų pareigūnams sekmadienį suskaičiavus balsus uždarytose rinkimų apylinkėse penkiuose iš septynių regionų buvo paskelbta, kad prezidentas A. Lukašenka surinko 82 proc. balsų, nurodė Centrinės rinkimų komisijos pirmininkės Lidija Jermošina.

„Kol kas mums atsiskaitė ne visi regionai... Penki iš septynių sugebėjo pateikti duomenis.... Pagal šiuos duomenis, pirmauja Aliaksandras Lukašenka. Jam, kaip rodo balsavimo rezultatai, pirmumą suteikė 82 proc. rinkėjų“, – L. Jermošina sakė valstybinei televizijai „Belarus 1“.

Pagrindinė opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja surinko  „apie 5 proc.“ balsų, pridūrė pareigūnė.

„Vertinant [balsavimą] kariuomenėje – tai sudaro nedaug, apie 7 tūkst. žmonių – uždarytose apylinkėse, kuriose nėra civilių gyventojų... ten Lukašenkos palaikymo dalis – 93,7 procentų. Tichanovskajos – apie 3,8 procento“, – sakė L. Jermošina.

„Tikiuosi, kad rytoj paskelbsime preliminarius rezultatus. Ir šiąnakt, bet rytoj tai bus iškilmingesnėje aplinkoje... Penktadienį, tikiuosi, paskelbsime rinkimų išvadas“, – pridūrė ji.

Rinkimų komisijos pirmininkė priminė, kad pralaimėję kandidatai turės galimybę per tris dienas teikti apeliacijas dėl balsavimo rezultatų, „tai yra paskutinė diena – trečiadienis“.

Sekmadienį autoritarinis lyderis A. Lukašenka, siekiantis jau šeštos kadencijos prezidento poste, varžėsi su keturiais kitais kandidatais.

Anksčiau sekmadienį paskelbti valstybinės balsavusių rinkėjų apklausos rezultatai rodė, kad A. Lukašenka surinko 79,7 proc. balsų.

Politiniai stebėtojai prie balsavimą sakė, kad beveik nėra abejonių, jog nesant tarptautinių rinkimų stebėtojų A. Lukašenka suklastos rinkimų rezultatus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Šiais metais ESBO pareiškė, kad nesiųs į šalį savo stebėtojų, nes Minskas laiku jų nepakvietė. Organizacija taip pat išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos veikėjų bauginimo ir sulaikymo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 08 09 21:49
Spausdinti