Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


JAV PREZIDENTO RINKIMAI
B. Sandersas traukiasi iš kovos dėl prezidento posto
BNS
Scanpix
Bernie Sanders.

JAV senatorius Bernie Sandersas trečiadienį paskelbė nutraukiantis rinkimų kampaniją dėl teisės tapti Demokratų kandidatu į prezidentus.

Vieninteliu pretendentu mesti iššūkį dabartiniam šalies vadovui respublikonui Donaldui Trumpui lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose lieka buvęs viceprezidentas Joe Bidenas.

78-erių B. Sandersas, 2016 metais kovojęs su Hillary Clinton dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu prezidento rinkimuose, trečiadienį surengė savo komandos konferencinį pokalbį, per kurį „pranešė, kad stabdo savo prezidentinę kampaniją“, pranešime nurodė kairiųjų pažiūrų demokrato patarėjai.

B. Sandersas supurtė 2020 metų kampaniją savo nenuilstama kova už „ekonominį teisingumą“ visiems amerikiečiams ir reikalavimais, kad sveikatos apsauga būtų visuotinai prieinama. Tačiau jis pripažino, kad jo kampanija nepavyko, partijos rinkėjams nusprendus, kad J. Bidenas būtų stipresnis varžovas D. Trumpui.

„Padariau išvadą, kad šis mūšis už demokratų nominaciją nebus sėkmingas“, – per tiesioginę transliaciją internetu iš savo namų šalininkams pasakė B. Sandersas. Iš namų jis neina kilus koronaviruso pandemijai, kuri sustabdė visus „gyvus“ kampanijos renginius.

Partijos vienybė

„Kandidatas bus viceprezidentas Bidenas“, – sakė jis ir pasveikino varžovą – „labai padorų žmogų“, su kuriuo jis dirbsiąs dėl „mūsų progresyvių idėjų skatinimo“. B. Sandersas surengė grėsmingą kampaniją: surinko įspūdingas pinigų sumas iš rekordiškai didelės donorų grupės, šių metų pradžioje tapo favoritu ir pelnė daugiausiai balsų per pirmųjų trijų valstijų balsavimus.

Bet galiausiai jį nustelbė J. Bidenas, laimėjęs didžiąją daugumą vėlesnių pirminių balsavimų. J. Bidenas iškart pavadino kairuolį senatorių „geru žmogumi, puikiu lyderiu, vienu garsiausių balsų, raginančių keisti mūsų šalį“.

Buvęs viceprezidentas paragino rinkėjus, palaikančius jo buvusį varžovą, prisijungti prie jo kampanijos, kurią jau remia beveik visi kiti buvę pirminių rinkimų kovos dalyviai.

„Matau jus, girdžiu jus ir suprantu, ką skubiai turime padaryti šioje šalyje“, – kreipdamasis į B. Sandersą ir jo šalininkus pareiškime nurodė J. Bidenas. „Tikiuosi, kad prisijungsite prie mūsų. Esate itin laukiami. Esate reikalingi“, – pridūrė Amerikos politikos veteranas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 08 18:59
Spausdinti