Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


„BREXITAS“
B. Johnsonas: JK pasirengusi trauktis iš derybų, nebent ES „požiūris pasikeistų iš esmės“
BNS
Scanpix
B. Johnsonas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį pareiškė, kad Britanija pasirengusi trauktis iš derybų dėl tolesnių prekybinių santykių su Europos Sąjunga nepasiekusi jokio susitarimo, nebent Bendrija pakeistų savo poziciją.

Jis apkaltino ES rimtai nesiderint ir pareiškė, kad JK turėtų „pasiruošti“ nuo sausio mėnesio taikyti supaprastintas Pasaulio prekybos organizacijos taisykles, nebent Briuselio „požiūris pasikeistų iš esmės“. 

Pasak B. Johnsono, ES nenori su Britanija derinti tokio prekybos susitarimo, kokį turi su Kanada ir kokio nori Jungtinė Karalystė.

B. Johnsonas kalbėjo atsakydamas ES lyderiams, viršūnių susitikime Briuselyje pareiškusiems, kad Jungtinei Karalystei reikia pakeisti savo poziciją, kad susitarimas būtų įmanomas.

JK grasino pasitraukti iš derybų, jeigu nepavyks susitarti iki ES viršūnių susitikimo pabaigos. Susitikimas baigiasi penktadienį.

Kol kas derybų B. Johnsonas nenutraukė, bet pareiškė, kad ES, atrodo, jau „atsisakė“ susitarimo idėjos. Pasak jo, Londonas žiūrės, ar Briuselio „požiūris pasikeitė iš esmės“.

„Kiek aš matau, jie atsisakė laisvos prekybos susitarimo idėjos... Jeigu požiūris nepasikeis iš esmės, mes sieksime australiškos išeities“, – kalbėjo jis Londone.

Australija neturi išsamios prekybos sutarties su ES.

JK išstojo iš ES sausio 31 dieną, bet iki gruodžio 31 dienos, kai Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, JK yra saistoma bloko taisyklių. Jeigu prekybos susitarimo pasiekti nepavyktų, JK ir ES sugrįžtų prie prekybos Pasaulio prekybos organizacijos sąlygomis, o tai reikštų kvotas ir didesnius muitų tarifus.

ES derybininkai vyks į Londoną „suintensyvinti“ derybų

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį pareiškė, kad kitą savaitę Europos derybininkai bus Londone, kur bandys įtikinti britus tęsti derybas dėl tolesnių prekybinių santykių, nepaisant Britanijos grasinimų trauktis iš derybų. 

„Kaip planuota, mūsų derybininkų komanda kitą savaitę vyks į Londoną suintensyvinti šias derybas“, – pareiškė U. Von der Leyen tviteryje.

Vienas šaltinis ES sakė, kad Jungtinė Karalystė sutiko tęsti derybas.

Anksčiau JK užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas priekaištavo ES dėl jos tono, bet sakė, kad atotrūkis tarp abiejų šalių yra nedidelis.

„Susitarimą reikia sudaryti, bet reikalingas abiejų pusių lankstumas, – transliuotojui BBC sakė jis. – Atrodo, kad jo Europos Sąjungai šiek tiek trūksta.“

Pasak D. Raabo, nesutarimų liko tik dviem klausimais: dėl galimybių ES laivams veikti JK žvejybos plotuose ir teisingos ekonominės konkurencijos tarp bloko ir Britanijos taisyklių.

„Šiuo metu ginčai tikrai nedideli“, – sakė D. Raabas.

„Turime daryti kompromisus“

Abi šalys bando sudaryti pradinį laisvosios prekybos susitarimą ir išvengti Britanijos pasitraukimo sausio 1 dieną „be sutarties“, kuris paveiktų verslą bei darbo vietas ir JK, ir ES, padidindamas koronaviruso pandemijos poveikį ekonomikai.

Tačiau ištisus mėnesius trunkančios derybos įstrigo dėl žvejybos klausimų, turinčių didelę simbolinę reikšmę jūrinėms valstybėms abiejose pusėse, ir bendrų reguliavimo standartų bei teisingos konkurencijos taisyklių. ES nuogąstauja, kad bloko taisyklių nebevaržoma JK įgis nesąžiningą pranašumą pažemindama maisto, darbo vietų bei aplinkos standartus ir pumpuodama valstybės pinigus į verslą.

Londonas ketvirtadienį vakare įsižeidė dėl ES tono. JK vyriausiasis derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) tviteryje parašė nustebęs, kad tik JK privalo daryti nuolaidų. Anot D. Frosto, „tai neįprastas būdas derėtis“.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, diplomatijos veteranė, stengėsi malšinti pyktį.

„Paprašėme Britanijos išlikti nusiteikusia daryti kompromisus dėl susitarimo. Aišku, tai taip pat reiškia, kad mes [irgi] turime daryti kompromisus“, – sakė ji.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier taip pat tvirtino, kad ES derybininkai „yra pasirengę spartinti derybas“, nors D. Frostas „Twitter“ žinutėje tvirtino, kad ES lyderiai „nebėra įsipareigoję dirbti „intensyviai“, kad pasiektų būsimą partnerystę“.

Pasitikėjimą tarp Londono ir Briuselio pakirto praėjusį mėnesį B. Johnsono pasiūlytas teisės aktas, pažeidžiantis dalį pasitraukimo susitarimo, kurį premjeras pats pasirašė su ES praėjusiais metais.

Europos Parlamentas yra pažadėjęs netvirtinti jokio prekybos susitarimo, jei JK vyriausybė neatšauks minimo įstatymo. Londonas savo ruožtu teigia, kad šis teisės aktas, kuris dar galutinai nepatvirtintas, yra būtinas jam apsidrausti, jei ES po „Brexito“ elgtųsi nepagrįstai.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 16 15:40
Spausdinti