Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


KALNŲ KARABACHAS
Azerbaidžanas ir Armėnija ant karo slenksčio: aršūs mūšiai, pranešimai apie aukas
BNS
Scanpix

Armėnija ir Azerbaidžanas sekmadienį atsidūrė ant karo slenksčio po to, kai armėnų separatistų kontroliuojamame nuo Azerbaidžano atsiskyrusiame Kalnų Karabacho regione kilo įnirtingi mūšiai, per kuriuos abiejose pusėse žuvo ir kariškių, ir civilių, įskaitant mažiausiai vieną vaiką.

Jau ne vieną dešimtmetį tęsiantis teritoriniam ginčui dėl Kalnų Karabacho, didžiausi nuo 2016 m. susirėmimai padidino naujo didelio masto karo tarp Azerbaidžano ir Armėnijos tikimybę.

Per televiziją į tautą kreipęsis Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas žadėjo pergalę prieš armenų pajėgas. „Mūsų tikslas yra teisingas ir mes laimėsime, – pareiškė jis, pakartojęs garsią sovietinio diktatorius Josifo Stalino citatą prie Antrojo pasaulinio karo pradžią Rusijoje. – Azerbaidžano kariuomenė kovoja savo teritorijoje.“

Armėnijoje ir nuo Azerbaidžano atsiskyrusiame Kalnų Karabacho regione paskelbta karinė parengtis ir kariuomenės mobilizacija.

„Vyriausybė nusprendė paskelbti karinę padėtį ir visuotinę mobilizaciją“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas. Jis taip pat nurodė piliečiams „rengtis ginti mūsų šventąją tėvynę“.

„Paskelbiau karinę padėtį“ ir visų vyresnių nei 18 metų karo prievolininkų mobilizaciją, per skubiai sušauktą parlamento posėdį pagrindiniame regiono mieste Stepanakerte pareiškė Kalnų Karabacho prezidentas Araikas Arutiunianas.

Armėnija anksčiau sekmadienį pranešė, kad Azerbaidžanas užpuolė gyvenvietes Kalnų Karabache, įskaitant Stepanakertą, ir per antpuolius žuvo moteris ir vaikas.

Tuo tarpu Azerbaidžano gynybos ministerija paskelbė pradėjusi „kontrpuolimą, siekdama sustabdyti Armėnijos kovinę veiklą ir užtikrinti gyventojų saugumą“. Ministerija nurodė, jog kontrpuolimui pasitelkė tankus, artileriją, kovinę aviaciją ir bepilotes skraidykles.

„Yra pranešimų apie žuvusiuosius ir sužeistuosius tarp civilių ir kariškių“, – pareiškė Azerbaidžano prezidento atstovas Hikmetas Hadžijevas. Kalnų Karabacho ombudsmenas Artakas Beglarianas pranešė, jog regione yra „civilių aukų“.

Rusija ragina nutraukti ugnį

Etninių armėnų separatistai Kalnų Karabacho kontrolę iš Baku perėmė per 1991–1994 m. karą, pareikalavusį 30 tūkst. gyvybių.

Nors nuo 1994 m. tarpininkaujant Rusijai, JAV ir Prancūzijai vedamos derybos, kuriose mėginama išspręsti ginčą dėl Kalnų Karabacho – vieną didžiausių konfliktų, kilusių po Sovietų Sąjungos žlugimo 1991-aisiais, – ilgalaikės išeities iš aklavietės iki šiol taip ir nerasta.

Prancūzija, Rusija ir Jungtinės Valstijos tarpininkavo pastangoms pasiekti taiką kaip vadinamoji „Minsko grupė“, tačiau paskutinis rimtas mėginimas pasiekti taikos susitarimą žlugo 2010 m.

Didelio masto konfliktas tarp Kaukazo kaimynių gali įtraukti didesnius regioninius veikėjus Rusiją ir Turkiją.

Rusija ir Prancūzija jau paragino šalis nutraukti ugnį.

„Raginame šalis nedelsiant nutraukti ugnį ir pradėti derybas, kad būtų galima stabilizuoti padėtį“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Tuo tarpu Azerbaidžano sąjungininkė Turkija dėl naujausios eskalacijos kaltina Jerevaną ir žada suteikti Baku „visokeriopą paramą“.

„Mes griežtai smerkiame Armėnijos ataką prieš Azerbaidžaną, – tviteryje pareiškė Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano atstovas Ibrahimas Kalinas. – Armėnija pažeidė paliaubų susitarimą užpuldama civilinius objektus.“

„Turkų samdiniai“

Kalnų Karabacho lyderis A. Arutiunianas apkaltino Ankarą pasiuntus samdinių į Azerbaidžaną.

„Turime duomenų, kad į Azerbaidžaną buvo atskraidinta samdinių iš Turkijos ir kitų šalių. Turkijos kariuomenė jau yra Azerbaidžane, prisidengiant kariniais mokymais.“

Kalnų Karabacho prezidentūra sekmadienio rytą pranešė, kad Azerbaidžanas pradėjo „aktyviai bombarduoti“ objektus palei Karabacho fronto liniją, įskaitant civilius taikinius pagrindiniame Stepanakerto mieste.

Separatistų gynybos ministerija paskelbė, kad jos pajėgos numušė du Azerbaidžano sraigtasparnius ir tris bepilotes skraidykles.

Tuo tarpu Azerbaidžano gynybos ministerija paneigė šiuos pranešimus ir pareiškė, jog šalies pajėgos reagavo į Armėnijos puolimą.

H. Hadžijevas nurodė, jog Armėnijos pajėgos Kalnų Karabache „šiurkščiai pažeidė paliaubas ir, pasitelkusios didelio kalibro ginklus, minosvaidžius ir artilerijos pabūklus, pradėjo intensyvų Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų pozicijų palei fronto liniją puolimą“.

Azerbaidžano transporto ministerija pranešė šalyje „apribojusi interneto veiklą“, kad „užkirstų kelią Armėnijos provokacijoms“.

I. Alijevas penktadienį apkaltino Armėniją kenkiant Kalnų Karabacho taikos deryboms.

Per liepą kilusius rimtus susirėmimus palei šalių sieną – už šimtų kilometrų nuo Kalnų Karabacho – abejose pusėse žuvo mažiausiai 17 karių. Įtampą tuomet dar labiau padidino Azerbaidžano grasinimas smogti Armėnijos atominei elektrinei, jeigu Jerevanas puls strateginius objektus.

Per iki tol rimčiausius susirėmimus 2016 metų balandį žuvo maždaug 110 žmonių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 27 15:56
Spausdinti