Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


KALNŲ KARABACHAS
Armėnų premjeras atmeta diplomatinį Kalnų Karabacho konflikto sprendimą
BNS
Scanpix
Griuvėsiai Azerbaidžane.

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas trečiadienį atmetė galimybę diplomatiniu keliu išspręsti konfliktą su Azerbaidžanu dėl ginčijamo Kalnų Karabacho, kur įnirtingos kovos tęsiasi beveik mėnesį, tuo suduodamas naują smūgį pasaulio valstybių pastangoms siekiant tvarių paliaubų.

Armėnija ir Azerbaidžanas beveik mėnesį yra įsitraukę į nuožmius susirėmimus dėl Kalnų Karabacho regiono, kurį nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo kontroliuoja armėnų separatistai.

Paaštrėjęs konfliktas jau nusinešė šimtų žmonių gyvybes, o pasaulio įtakingosioms valstybėms kol kas nepavyksta įtikinti nė vienos iš šalių nutraukti kovos veiksmus. 

Šis konfliktas „neturi ir ilgai neturės diplomatinio sprendimo“, vaizdo įraše, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“, sakė ministras pirmininkas, apkaltinęs Azerbaidžaną nenorint siekti kompromiso.

N. Pašinianas taip pat paragino armėnus tapti savanoriais fronte ir pripažino, kad šalis kovose susiduria su „sudėtinga situacija“.

„Yra pergalė ir yra pralaimėjimas, jokio vidurio nėra“, – pridūrė jis.

„Tam, kad laimėtume, mes visi turime suformuoti savanorių dalinius ir veikti pagal vyriausiojo vado nurodymus“, – sakė premjeras.

„Patirtis parodė, kad tai, kas yra priimtina armėnams,.. nebėra priimtina Azerbaidžanui“, – nurodė N. Pašinianas.

„Tai, dėl ko sutinkame mes, Azerbaidžanas jau nebesutinka. Tai rodo, kad iš esmės nėra prasmės kalbėti apie kokį nors diplomatinį sprendinį, bent jau šiame etape“, – pridūrė Armėnijos vyriausybės vadovas.

Azerbaidžanas ir Karabacho regioną kontroliuojantys armėnų separatistai yra įsitraukę į aštrų konfliktą dėl šios kalnuotos provincijos nuo 10-ojo dešimtmečio karo, pareikalavusio apie 30 tūkst. gyvybių.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas pareiškė, kad paliaubos yra įmanomos tik tuo atveju, jeigu Armėnijos pajėgos pasitrauks iš Kalnų Karabacho ir visų jų užimtų aplinkinių regionų.

Tuo metu N. Pašinianas ne kartą ragino tarptautinę bendruomenę pripažinti Kalnų Karabachą tvirtindamas, kad ten gyvenantys armėnai nebus saugūs, jeigu regioną valdys Azerbaidžanas.

Pasaulio galioms siekiant stabdyti kovas dėl Kalnų Karabacho, Rusija šią savaitę atskirai pakvietė derybų Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrus.

Be to, Azerbaidžaniečių užsienio reikalų ministras Ceyhunas Bayramovas ir jo kolega armėnas Zograbas Mnacakianas penktadienį Vašingtone turi atskirai susitikti su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo. Armėnija ir Azerbaidžanas atmetė trišalio susitikimo galimybę.

Anksčiau šį mėnesį Maskvoje po 11 valandų trukusių derybų buvo susitarta dėl paliaubų, bet susitarimas nepadarė beveik jokio poveikio kovoms.

Šeštadienį pasiektas antras susitarimas dėl ugnies nutraukimo kone iškart žlugo.

Jerevanas sako, kad per suintensyvėjusias kovas žuvo daugiau nei 800 armėnų karių ir 36 civiliai.

Baku pranešė apie 63 žuvusius civilius, bet kol kas nepaskelbė žuvusių karių skaičiaus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 10 21 16:49
Spausdinti