Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AIRIJA
Airijos rinkimų rezultatai pranašauja dvipartinės politinės sistemos pabaigą
BNS ir IQ
Scanpix
„Sinn Féin“ lyderė Mary Lou McDonald.

Savaitgalį parlamento rinkimuose balsavusios Airijos laukia nelengvos ir chaotiškos derybos dėl naujos vyriausybės formavimo.

Paskelbus galutinius šeštadienį vykusių Airijos parlamento rinkimų rezultatus, didžiausią staigmeną pateikė Airijos centro kairės, nacionalistines pažiūras neretai deklaruojančios partijos „Sinn Féin“ pasirodymas. Mary Lou McDonald vadovaujama partija gavo 37 vietas. Po 2016 m. rinkimų ji turėjo 14 atstovų.

„Sinn Féin“ tapo antra pagal dydį politine jėga parlamente ir išbalansavo dviejų centro partijų – pastaruosius metus opozicijoje dirbusiosios „Fianna Fáil“ ir ministro pirmininko Leo Varadkaro vadovaujamos partiją „Fine Gael“ – ilgą laiką Airijos politinėje sistemoje užimtas pozicijas.

Rinkimų rezultatai rodo, kad „Fianna Fáil“ parlamente užsitikrino 38 vietas (2016 m. ji laimėjo 44), o „Fine Gael“ – 35 vietas (prarado 15 vietų). Likusius rinkėjų balsus išsidalino žaliųjų partija, parlamente turėsianti 12 atstovų, po šešias vietas užsitikrino darbo ir socialdemokratų partijos, 19 vietų atiteko nepriklausomiems kandidatams.

Apžvalgininkai pastebi, kad dabar Airijos lauks sunkios politinės derybos dėl to, kas formuos šalies vyriausybę. Ilgą laiką „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“ vengė kairiosios „Sinn Fein“ dėl jos ryšių su Airijos respublikonų armija (IRA), kuri nusiginklavo pagal taikos susitarimą.

„Sinn Fein“ lyderė ne kartą kartojo, kad visuomenė reikalauja pokyčių ir kitokios politikos, todėl ji esanti pasiryžusi pati užimti šalies ministrės pirmininkės pozicijas.

2016 metais prireikė 70 dienų naujai koalicinei mažumos vyriausybei suformuoti. Ją „Fine Gael“ suformavo sudariusi susitarimą dėl paramos su savo sena varžove „Fianna Fail“ ir nepriklausomais parlamento nariais.

Dabartinės trijų partijų varžybos yra naujas reiškinys šalyje, kurios vyriausybėse istoriškai dominuodavo „Fine Gael“ ir „Fianna Fail“.

2020 02 10 10:37
Spausdinti