Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


RUSIJA
A. Navalnas reabilitacijos laikotarpį praleis Vokietijoje
BNS
Scanpix
A. Navalnas Berlyne.

Aleksejus Navalnas liks Vokietijoje iki jo reabilitacijos kurso, galinčio užtrukti kelias savaites, pabaigos, ketvirtadienį sakė Rusijos opozicijos lyderio atstovė Kira Jarmyš.

„Žinoma, Aleksejaus atsigavimo procesas dar užtruks ilgai. Kol kas jis lieka Vokietijoje reabilitacijai, tai tikrai ne poros dienų reikalas ir net, galbūt, ne poros savaičių“, – per A. Navalno „YouTube“ kanalą „NavalnyLive“ sakė K. Jarmyš.

Trečiadienį paaiškėjo, kad A. Navalnas buvo išrašytas iš Berlyno klinikos „Charite“. Jis sakė, kad dabar išeis fizioterapijos kursą, o vėliau gali kreiptis į reabilitacijos centrą.

Anksčiau ketvirtadienį K. Jarmyš pranešė, kad A. Navalno sąskaitos ir butas Maskvoje buvo areštuoti, kol jis buvo komos būklės Vokietijos klinikoje. 

Rugpjūčio 20 dieną A. Navalnas pasijuto blogai ir prarado sąmonę skrisdamas iš Sibiro miesto Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nusileidus jis ilgiau kaip parą buvo gydomas Omsko miesto ligoninėje, o rugpjūčio 22 dieną perkeltas į Berlyno universitetinę ligoninę „Charite“.

Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų. Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė.

Rugsėjo 7 dieną ligoninė pranešė, kad pacientas pabudo iš komos, o antradienį paskelbta, kad jis iš ligoninės išrašytas, tačiau tęs reabilitacijos kursą.

A. Navalno bendražygiai ir užsienio pareigūnai sako, jog Rusijai tenka atsakomybė įrodyti, kad apnuodijimas nebuvo užsakytas valstybės, ir atlikti deramą tyrimą. Tuo metu Rusija tvirtina, kad Rusijai reikia Vokietijoje ir kitose šalyse atliktų tyrimų įrodymų.

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad A. Navalnas galės netrukdomas sugrįžti į Rusiją.

Anksčiau K. Jarmyš naujienų agentūrai AFP sakė, kad A. Navalnas planuoja sugrįžti į Rusiją, kur jam ir jo bendražygiams buvo iškelta bylų, vyko kratos jų namuose ir teko atlikti trumpas laisvės atėmimo bausmes.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 25 09:05
Spausdinti