Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ASTRAVO AE
Seimas priėmė rezoliuciją dėl Astravo AE grėsmės branduolinei saugai Europoje
BNS
Unsplash

Baltarusijoje baigiama statyti Astravo atominė elektrinė (AE) kelia grėsmę branduolinei saugai visoje Europoje, todėl jėgainės veiklos parengiamieji darbai, kurie dėl politinio nestabilumo yra visiškai nepriimtini, turi būti nedelsiant nutraukti, teigiama Seimo antradienį priimtoje rezoliucijoje.

Už ją balsavo 72 parlamentarai. 

Europos branduolinės saugos reguliatorių grupės (ENSREG) prašoma imtis visų priemonių stabdyti Astravo AE reaktorių veiklos pradžią, kol nebus išsklaidytos abejonės dėl jėgainės statybos ir pasirengimo veikti atitikimo tarptautiniams reikalavimams. 

Rusijos visuomenės, atominės energetikos bei civilinės saugos specialistai prašomi daryti įtaką savo šalies institucijoms siekiant stabdyti Astravo AE reaktorių veiklos pradžią ir taip sumažinti branduolinės katastrofos grėsmę.

Rezoliucijoje taip pat reiškiamas susirūpinimas dėl persekiojamų Baltarusijos visuomenės veikėjų, kurie siekia viešumo su Astravo AE statyba susijusiais klausimais.

Rezoliuciją inicijavo „valstiečiai“ Jonas Jarutis, Tomas Tomilinas, Audrys Šimas, Guoda Burokienė, Rima Baškienė, Vida Ačienė, Valius Ąžuolas, Aušrinė Norkienė, konservatoriai  Vilija Aleknaitė-Abramikienė, Audronis Ažubalis, Rasa Petrauskienė ir Stasys Šedbaras, liberalas Eugenijus Gentvilas ir Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Egidijus Vareikis.

„Iš tų veiksmų, kurie vyksta dabar, (...) matyti, kad delsti negalime. (...) Tokioje suirutėje, kai nežinoma, kas yra reali valdžia, būtų pražūtinga, nes atominė energetika ne juokas, ji turi būti valdoma realios valdžios“, – Seimui pristatydamas rezoliucijos projektą teigė J. Jarutis.  

Baltarusija Astravo AE pirmąjį reaktorių planuoja įjungti į sistemą 2021 metų pirmąjį ketvirtį, o antrąjį – 2022 metais. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka anksčiau yra sakęs, kad Astravo AE elektrą turėtų pradėti gaminti lapkričio 7 dieną. 

Lietuva kritikuoja Astravo elektrinės projektą ir ketina boikotuoti elektrą iš Baltarusijos, pradėjus veikti šiai jėgainei. Minskas atmeta kritiką dėl jėgainės saugumo.   

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 09 22 14:43
Spausdinti