Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BRANDUOLINĖ ENERGETIKA
Ignalinos AE dėl koronaviruso stabdo uždarymo darbus
BNS
Fotobankas

Nuo 2010 metų nebeveikianti Ignalinos atominė elektrinė (IAE) dėl koronaviruso laikinai stabdo jėgainės uždarymo darbus, dėl to į prastovas išleis apie 1 tūkst. žmonių. 

Pasak IAE vadovo Audriaus Kamieno, nuo pirmadienio maždaug dvi savaites darbai vyks minimaliu režimu. Per tą laiką ketinama įdiegti priemones, kad darbuotojai mažiau kontaktuotų, laikytųsi saugaus atstumo, užtikrinti didesnę higieną.

„Mes stabdome savo eksploatavimo nutraukimo veiklą. Stabdoma didžioji dalis veiklos, bus paliekamas minimalus pamainų režimas, kuris užtikrina saugų įmonės sistemų palaikymą, darbai tuo metu nevyks“, – BNS sakė A. Kamienas.  Pasak jo, darbuotojus, negalinčius dirbti nuotoliniu būdu, planuojama išleisti į prastovas. 

„Nuotoliniu būdu dirba apie 540 darbuotojų, yra dalis, kurie turi nedarbingumą ir dalis, kurie nedirba dėl vaiko priežiūros. Į prastovą bus išleista iki 1000 darbuotojų“, – teigė IAE vadovas.

Anot jo, laikini pokyčiai neturės įtakos darbų grafikui ir projektų eigai: „Mūsų projektas iki 2038 metų, o kalbame apie dvi savaites“. Įmonės teigimu, pagrindiniuose procesuose – panaudoto branduolinio kuro, kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkyme ir kituose – dirba daug vyresnio amžiaus žmonių. 

Pasak energetikos ministro atstovės Aurelijos Vernickaitės, atlyginimai į prastovas išleistiems darbuotojams bus mokami Europos Sąjungos lėšomis, iš vadinamosios IAE uždarymo programos.

Ignalinos AE sustabdyta prieš dešimt metų – 2009 metų gruodžio 31 dieną, o jos uždarymo darbai turėtų trukti iki 2038 metų. Uždaryti branduolinę jėgainę Lietuva įsipareigojo stodama į ES.  IAE uždarymo projektui iš ES biudžeto 2014-2020 metais skirta 450,8 mln. eurų, 2007-2013 metais – 837,4 mln. eurų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 03 14:10
Spausdinti