Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


R. Jacobsenas: „Labiausiai redaguojamas kūrinys yra vaikystė“
Viktorija Vitkauskaitė
(Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos nuotr.).

„Neregimieji“ ir „Balta jūra“ – dvi lietuviškai išverstos norvegų rašytojo Roy Jacobseno trilogijos dalys, atveriančios atšiaurią Bariojos salos kasdienybę ir šiurkštų tenykščių žmonių gyvenimo grožį. Apie dingusį pasaulį ir pokyčius visuomenėje su Vilniaus knygų mugės svečiu kalbėjosi IQ kultūros redaktorė Viktorija Vitkauskaitė.

– Kaip intravertas, kuris romanus rašo nuo visų pabėgęs į salą, susidoroja su žinomumo padariniais: daugybe interviu, renginių, susitikimų su skaitytojais?

– Esu bipolinė asmenybė – ir intravertas, ir ekstravertas. Tai labai patogu, ypač jei esi rašytojas. Štai Knygų mugėje bendrauju su žmonėmis, ir man tai patinka. Bet tik ne tada, kai dirbu. Rašydamas pasitraukiu į salą, užsirakinu duris ir neatsiliepiu telefonu. Būti vienam man taip pat puikiai sekasi. Nuo mažens aš toks – ir mėgstantis bendrauti, ir norintis užsidaryti, tai nėra išmoktas ar imituojamas elgesys. Rašytojas privalo būti labai sąžiningas, ypač su savimi. Prieš save negali vaidinti, kurti kokio nors įvaizdžio. Pirmiausia turi susivokti, kas esi. Suprasti, ar apskritai esi rašytojas.

– Kada jūs tai supratote?

2019 03 16 19:18
Spausdinti