Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


MENAS
Nuostoliai ir žlugę lūkesčiai: kaip nuo viruso nukentėjo išskirtinė paroda
IQ Life
Pixabay
J. Van Eycko kūrinio fragmentas.

Gente atidaryta garsiojo flamandų dailininko Jano Van Eycko paroda turėjo tapti metų įvykiu ne tik Belgijoje, bet ir visoje Europoje. Tačiau užuot skaičiavę šimtatūkstantinius lankytojų srautus, šiandien ketverius metus rengtos parodos rengėjai skaičiuoja didžiulius nuostolius.

Nuo vasario 1 d. veikusi paroda „Janas Van Eyckas. Optinė revoliucijaa“ pelnytai buvo vadinama „tik kartą gyvenime“ pasitaikysiančia galimybe vienoje vietoje pamatyti daugelį šio flamando kūrinių. Pasaulyje težinoma vos 20 J. Van Eycko darbų, iš kurių daugiau nei pusė buvo pristatoma Gento dailės muziejuje atidarytoje parodoje. Tarp jų – ir kelerius metus restauruotos Gento altoriaus išorinės sąvaros, sukurtos brolių J. Ir Huberto Van Eyckų. Ekspoziciją taip pat papildė flamandų meistro amžininkų darbai, o eksponatai jai pasiskolinti iš Ispanijos, Vokietijos, Prancūzijos, Italijos kolekcijų.

Paroda turėjo veikti iki balandžio 30 d., tačiau jau kovo 13-ąją Gento dailės muziejaus durys buvo uždarytos. Iki tol parodą spėjo aplankyti apie 129 tūkstančiai lankytojų. Dar daugiau – 144 tūkstančiai žmonių – jos aplankyti nespėjo, nors jau buvo iš anksto įsigiję bilietus. Vieno jų kaina be nuolaidos siekė 25 eurus. Todėl dabar parodos rengėjai skaičiuoja vien už bilietus parodos nepamačiusiems žmonėms turintys grąžinti apie 3,5 milijono eurų. Tarp muziejaus atstovų ir draudimo kompanijos šiuo metu vyksta derybos, kad šias išlaidas dengtų būtent draudėjai. Tačiau kol kas susitarimo pasiekti dar nepavyko.

Nespėjusiems aplankyti J. Van Eycko darbų ekspozicijos teliko vienintelė galimybė tai padaryti internete. 

Nors gegužės 18-ąją Belgijos muziejai vėl atvers duris ir pradės priimti lankytojus, parodos „Janas Van Eyckas. Optinė revoliucija“ pratęsti neplanuojama. Gento dailės muziejaus atstovai sako, kad tai reikštų milžiniškas papildomas išlaidas, be to, iš esmės reikėtų peržiūrėti eksponatų draudimo, saugojimo sąlygas, jų skolinimo sutartis. Viena Gento savivaldos atstovė Belgijos žiniasklaidai užsiminė, kad apie galimybę pratęsti parodą buvo bandyta kalbėti su kūrinius paskolinusiais asmenimis bei institucijomis – šių iš viso yra net 73. Tačiau daugelis jų į tokią užklausą net nesureagavo.

Nespėjusiems aplankyti J.  Van Eycko darbų ekspozicijos teliko vienintelė galimybė tai padaryti internete. Gento dailės muziejaus tinklalapyje patalpintas 26 min. trukmės vaizdo įrašas anglų kalba, žiūrovams parodantis eksponatus ir atskleidžiantis parodos gimimo užkulisius.

2020-ieji Gente paskelbti J. Van Eycko metais, visame mieste suplanuota daugybė šiam menininkui skirtų renginių. Pandemijai supurčius visą šalies gyvenimą ir sugriovus kultūros institucijų planus, J. Van Eycko metų renginius šiame Belgijos mieste nuspręsta pratęsti ir 2021-aisiais.

2020 04 29 10:30
Spausdinti