Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


A. Stauskas: „Kai miesteliuose nelieka jaunimo – nelieka ir perspektyvų“
Viktorija Vitkauskaitė
Baigęs studijas Vilniuje, A. Stauskas grįžo gyventi ir dirbti į Dusetas. (Viktorijos Vitkauskaitės nuotr.).

Kultūros centro Dusetų dailės galerijoje surengta Šarūno Saukos paroda pernai pritraukė beveik dešimtkart daugiau žmonių, nei gyvena pačiose Dusetose. Tačiau už tokių įspūdingų skaičių slepiasi kasdienis nelengvas darbas, tuštėjimo jausmas ir aštroka realybe pagardintas optimizmas. Apie visa tai su šios kultūros įstaigos direktoriumi Alvydu Stausku kalbėjosi IQ kultūros redaktorė Viktorija Vitkauskaitė.

– Šiemet Dusetos yra Lietuvos mažoji kultūros sostinė. Kaip šis titulas pasijuto jūsų ir jūsų vadovaujamos galerijos veikloje?

– Mažosios kultūros sostinės, žinoma, gauna mažiau dėmesio nei didžiosios, mažiau ir finansavimo. Tai – ūkinė šio reikalo pusė. Tačiau moraliniu atžvilgiu toks titulas tampa šansu susitelkti bendruomenei, pajusti pasididžiavimą savo miestu ar miesteliu.

Dusetos visuomet turėjo išskirtinumo, nes jose visais laikais gyveno daug ryškių asmenybių. Dusetų krašte gimė, augo, mokėsi Antanas Vienažindys, Paulius Širvys, Kazimieras Būga, Jonas Jakštas, Meilė Kudarauskaitė, būrys kalbininkų. Iš jaunosios kartos paminėčiau aktorių Nerijų Gadliauską, kultūros istoriką Aurimą Švedą. Mūsų krašte visada pulsavo kultūros samprata, mes visuomet turėjome į ką lygiuotis. Be to, 1972 m. Raimondas Gapšys tuometėje Dusetų Kazimiero Būgos vidurinėje mokykloje (dabartinėje gimnazijoje – IQ past.) įvedė sustiprintą dailės mokymą. Visų klasių moksleiviai kas savaitę turėdavo po penkias šešias dailės pamokas. Tokių mokyklų tuomet Lietuvoje buvo vos kelios. Mokėmės visko: tapybos, kompozicijos, meno istorijos, taikomosios dailės. Dabar sustiprinto mokymo nebeliko, tačiau muzikos mokykloje atsirado dailės skyrius ir taip susiformavo savarankiška Dusetų meno mokykla. Kartais juokaujame, kad Dusetose yra didžiausia menininkų koncentracija šalyje, atsižvelgiant į gyventojų skaičių. Aišku, turbūt visi žino, kad čia gyvena Nomeda ir Šarūnas Saukos, atsikėlę į Dusetas vienai vasarai, o likę jau trisdešimčiai metų. Beje, Nomeda dirba ir dailės pedagoge mūsų mokykloje. Vien šios menininkų poros buvimas Dusetoms jau daro tam tikrą įtaką.

2019 11 06 10:01
Spausdinti