Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


REDAKTORIAUS SKILTIS
Sugrąžinti Europai ambicijas
Ovidijus Lukošius

Sukurta, kad Senajame žemyne nebebūtų karo, ES padovanojo ir daugiau stebuklų, kurių vienas ir bene naujausias susijęs su Lietuva ir kitomis posovietinėmis šalimis.

Per itin trumpą laiką, istorijos masteliais vertinant – kone per akimirksnį, iš skurdo, purvo ir beviltiško atsilikimo buvo išvaduotas regionas, kuriame gyvena daugiau nei 60 mln. žmonių, jei neskaičiuosime Rumunijos, Bulgarijos ir Kroatijos, ar net per 90 mln. – kartu su jomis.

Žinoma, ne visos problemos išspręstos ir ne visos ydos panaikintos. Tačiau po didžiosios ES plėtros 2004-aisiais gyvavęs Europos dalijimas į senąją ir naująją, Rytų ir Vakarų dalis, pagrįstas faktais, bet lydimas ir stereotipų, grimzta į užmarštį. Finansinių injekcijų gavusi „naujoji“ Europa išoriškai dažnai atrodo naujesnė, išsiskiria lygesniais greitkeliais, šviežiai perdažytais fasadais ir kylančiais verslo bei prekybos centrais.

Žvelgiant į Graikijos, Italijos, Portugalijos, Ispanijos vargus, nesibaigusius dar nuo euro zonos krizės, kyla pagunda brėžti naują liniją tarp Šiaurės ir Pietų Europos ar Šiaurės Vakarų ir Pietryčių – Baltijos šalis palikti toje šiaurietiškoje, drausmingesnėje, pažangesnėje pusėje. Geras ir ambicingas noras, bet neskubėkime.

2021 02 10 07:00
Spausdinti