Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


KOMENTARAS
Neskiepyto briedžio dalybos
Gytis Kapsevičius

Šiandienis pasaulis, kuriame branduolinės galybės vis dar sugeba išlaikyti pusiausvyrą, perša išvadą, kad karas tik dėl karo atrodo kvailoka mintis net ir aršiausiems diktatoriams. Tačiau priežasčių konfliktuoti galima sugalvoti ne vieną, o realiausias ateities kovų scenarijus yra varžybos dėl išteklių. Metalo, ličio, galbūt smėlio, apie kurio būsimą trūkumą nuolat kalbama, galiausiai turbūt net geriamojo vandens ar kosminių iškasenų. Neatmestina, kad ir dėl Antarkties ar kitų atitirpusių teritorijų.

Į šį sąrašą jau galime įtraukti tarpvalstybinius konfliktus dėl medicininių išteklių. Pandemija parodė, kad kilus pasaulinei krizei šalys paklodę stipriai tempia į save. Vos prasidėjus epidemijai, Prancūzija ir Vokietija uždraudė kai kurių medicininių priemonių eksportą, pačiai Lietuvai teko diplomatinėmis priemonėmis tartis su Turkijos pareigūnais, kad šie leistų išvežti šalies nusipirktus plaučių ventiliavimo aparatus.

Pripratus prie sklandžių logistinių santykių buvo keista matyti, kad tarptautinė prekyba tarp išsivysčiusių šalių gali būti tokia chaotiška.

Gali būti, kad teks prie to pratintis.

2020 08 10 05:30
Spausdinti