Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KRIZĖ
Ne valstybės pagalba, o žaidimas, kaip neduoti subsidijų
Dovilė Burgienė

Įsivaizduokite kavinę, kuri turi 10 darbuotojų.

Nuo kovo 13 d. jai dėl karantino buvo uždrausta priimti lankytojus. Savininkė pakalbėjo su kolektyvu, ir viena moteris, kurios sutuoktinis dirba ir jie turi iš ko gyventi, bei dar viena geradarė, kurios anūkai ėjo į darželį ir juos dabar teks prižiūrėti, nes dukra dirba, pasisiūlė išeiti karantino laikui nemokamų atostogų. Patys parašė prašymus, savininkė mielai sutiko, nes tikisi, kad po karantino jie grįš, nereikės jai ieškoti naujų.

Tada liko aštuoni, bet du iš jų savininkė atleido, nes pasiskaičiavo, kad pinigų sąskaitoje neturės pakankamai, kad visiems likusiems ilgai mokėtų 40 proc. algos už prastovą (juk prastova gali trukti ir tris mėnesius), bet dviem mokėti po 40 proc. galės. Tiems dviem paskelbė prastovą. Tada likę keturi (įskaitant ir pačią savininkę) ėmėsi kepti kotletus ir vežiojo biuruose dirbantiems pietus iki kovo 18 d. Darbo buvo mažai, bet buvo.

O kovo 18-ąją valdžia nustatė, kad vis dėlto už prastovą duos subsidiją – 60 proc. buvusios algos, iš viso iki MMA dydžio. Savininkė visą naktį skaitė įstatymus, skambino pažįstamai buhalterei ir nutarė performinti prastovą taip, kad visi likę šeši darbuotojai (ir ji pati) bus prastovoje, kotletų nebekeps (nes mažai jų nuperka, o valdžia štai pinigų dykai siūlo už prastovą) ir gaus MMA dydžio subsidijas, duonai tikrai trumpam pakaks.

Kovo 26 d. savininkė užėjo pasėdėti į kavinę, patikrinti, ar niekas nepavogta, pasisveikino su konkurentų kavinės savininke kitoje gatvės pusėje, prisėdo paskaityti spaudos ir... vos negavo infarkto! Vyriausybė teikia Seimui ką tik priimto prastovos subsidijų įstatymo keitimus ir sako, kad ji galės gauti daugiau subsidijos, net iki 90 proc. (anksčiau tai priklausė tik „paveiktiems“ verslams, nors ją kažkas užmiršo į tą „paveiktų“ sąrašą įtraukti pagal ten kažkokį EVRK klasifikatorių, reikėjo specialų prašymą rašyti). Bet dar valdžia pridėjo naujų painių apribojimų. Skaitė skaitė, vėl skambino pažįstamai ir suprato, kad „išsidūrė“ su tomis prastovomis...

Pagal naujus pasiūlymus kavinės savininkei gresia tokios bėdos:

Ką savininkė galvoja apie valdžią? Nieko gero, geriausiu atveju. Geriausias kelias yra iš karto paskelbti bankrotą, nes valdžios pinigų ji negaus, tuos pinigų likučius  jau išleido išeitinėms ir prastovoms, o likusiems žmonėms ji nebeturi pinigų nei išeitinėms, nei prastovoms po 40proc. mokėti. Pasirinkimo nebėra. Tai tokia valstybės parama verslui.

Tegul valdžia dabar moka tiems žmonėms bedarbio pašalpas. O kavinės savininkė jau atsikando verslavimo, pati eis į išankstinę pensiją ir gyvens sodyboje, naudosis visomis lengvatomis, kurias valdžia sugalvos, tiesiog, iš principo!

Bet Seimas dar turi galimybę pasitaisyti – naujausi Užimtumo įstatymo keitimai dar nepriimti.

Dovilė Burgienė yra advokatų kontoros WALLESS vykdančioji partnerė

2020 03 27 11:23
Spausdinti