Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


RIMTI REIKALAI
Naujienos iš plokščiojo pasaulio
Balys Godauskis
Vytis Snarskis

Nežinia, ką veikia britų mokslininkai. Prašyte prašosi tyrimas – iš kur randasi tikėtojai, esą mūsų Žemės planeta yra plokščia? Realiame ir virtualiuose pasauliuose aptinkami ne tik pavieniai plokštybės entuziastai, ne, jų gretos auga geometrine progresija – dauginasi būriais ir gaujomis. Gal tai kaip nors susiję su į madą grįžtančiomis vinilinėmis plokštelėmis? O gal tokios vizijos sukyla persivalgius blynų ir plokštainių? Ar tai viso labo šalutinis piktnaudžiavimo pornografija poveikis?

Nei iš astronomijos, nei iš geografijos pozicijų plokščiažemių ir plokščiažiūrių kilmės nepaaiškinsi. Šitie mokslai mėgsta matematinį tikslumą, viduramžiai šiuose moksluose baigėsi. Vadinasi, plokščiatikiai – labiau psichologijos ar sociologijos tyrimų objektai. O gal politologijos? Būtų nepaprastai smalsu perskaityti išsamų mokslinį tyrimą, kokios politinės pažiūros vyrauja tarp plokščiažiūrių. Iš savo diletantiškų stebėjimų susidariau įspūdį, kad plokščiosios Žemės šalininkai labiau linkę palaikyti tuos politikus, kurie arčiau žemelės, literatūriškai sakant – žemės maitintojos.

Plokščiažiūriai nemėgsta gražbylysčių apie priežastis, pasekmes, ilgų ir nuobodžių knyginių faktų virtinių, nemėgsta politikų, kurie yra tik politikai. Jiems geriau duok Karbauskį. Lukašenką. Tokie plokščiažiūriams atrodo patikimi, nes užsiima plataus masto žemės aparinėjimu. Nes juk ir arkliui aišku – kuo daugiau kartų lauką arsi, tuo jis lygesnis bus. Lygesnis reiškia plokštesnis. O karbauskinio-lukašenkinio tipo veikėjų tikslas – kuo greičiau visus ir viską aplink aparti ir su žemėmis sumaišyti.

Galima daryti prielaidą, kad viso pasaulio plokščiažemiai balsuotų už Trumpą. Ne dėl to, kad jam prezidentaujant žemės gelmėse su didesniu entuziazmu malami ir gniaužomi skalūnai, kol iš jų išsisunkia nafta ir dujos. O dėl to, kad Trumpui visi šiame pasaulyje lygūs: Kim Jong-unas lygus Merkel, Putinas lygus Macronui, Trudeau – Bolsonaro ir t. t. Visa žemė Trumpo pasaulėžiūroje yra lygi tarsi plentvoliais išvažinėta, o visas veiksmas vyksta 2D formatu. Donald first, Donald second.

2020 11 29 09:06
Spausdinti