Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Kodėl gėlas vanduo gali tapti naująja nafta?
Dmitrij Karpin

Jungtinės Tautos prognozuoja, kad po 10–15 metų pusė pasaulio gyventojų susidurs su geriamojo vandens stygiumi. Tai reiškia, kad vanduo gali tapti perspektyvia investavimo sritimi.

„Goldman Sachs“, „JP Morgan Chase“, „Citigroup“ ir „Deutsche Bank“ jau dabar investuoja į geriamojo vandens išteklius ir bendroves, plėtojančias naujausias vandens gėlinimo, filtravimo, dezinfekavimo technologijas. Pradėjo formuotis naujoji „vandens magnatų“ klasė, kuri sparčiai supirkinėja tūkstančius akrų ežerų, vandens kanalų ir teises į vandens išteklius visame pasaulyje. Didžiųjų investuotojų dėmesys vandeniui yra visiškai suprantamas. Nors apie 70 proc. mūsų planetos paviršiaus sudaro vanduo, tik 3 proc. jo tinka žmogui vartoti, o 2 proc. šio vandens yra ledynai. Taigi, naudoti tinkamas vos 1 proc. pasaulinio vandens. Tuo tarpu pasaulio gyventojų skaičius per pastaruosius 50 metų padvigubėjo, mokslininkai prognozuoja, kad 2050 m. žmonija viršys 10 mlrd. Demografinis augimas padidins ne tik geriamojo vandens, bet ir žemės ūkio prekių paklausą maždaug 70 proc. Didžioji dalis gėlo vandens naudojama būtent žemės ūkyje, tad didėjanti maisto paklausa dar labiau paaštrins vandens stygiaus problemą.
Susirūpinimas galimu vandens trūkumu pasaulyje paskatina bendrovių akcijų, kurių verslas yra vienaip arba kitaip susijęs su vandeniu, vertės augimą.
Susirūpinimas galimu vandens trūkumu pasaulyje paskatina bendrovių akcijų, kurių verslas yra vienaip arba kitaip susiję su vandeniu, vertės augimą. Nuo 2010 m. „S&P Global Water“ indeksas, kurį sudaro apie 50 vandens gavyba ir transportavimu užsiimančių bendrovių akcijos, išaugo daugiau nei 100 proc. Žurnalo „Fortune“ skaičiavimais, 2016 m. šios rinkos metinė apyvarta viršijo pusę milijardo JAV dolerių. Privatus investuotojas gali investuoti į vandens sektorių keliais būdais: įsigyti biržoje prekiaujamų fondų (angl. Exchange-traded fund, ETF) investicinių vienetų, investuoti į investicinius fondus arba pirkti konkrečių įmonių akcijas. Šiuo metu yra apie dešimt investicinių fondų ir ETF, kurie investuoja į vandens sektoriaus įmones. Didžiausias ir populiariausias jų yra šveicariškas „Pictet Water Fund“, jo investicinio vieneto vertės augimas per pastaruosius penkerius metus sudarė 71,85 proc. Sėkmingais biržų fondais galima pavadinti „Guggenheim S&P Global Water“ ETF ir „iShares Global Water“ UCITS ETF. Tačiau reikia pripažinti, kad investicijos į vandenį – ne visiems įkandamos. Investicijų rinkai trūksta kokybiškos informacijos apie tokių bendrovių finansinę padėtį ir perspektyvas. Finansų maklerio įmonės ir investicijų valdymo bendrovės labai retai su jais dirba, todėl pradedančiajam investuotojui, kuriam reikalingas konsultacinis palaikymas, tai nėra geriausias pasirinkimas. Priešingu atveju investuotojas rizikuoja įsigyti nelabai kokybiško emitento akcijų, kuris gali viršyti finansinius rodiklius bei išpūsti savo vaidmenį vandens pramonėje. Dėl to šioje srityje turėtų dirbti tik kvalifikuotas bei patyręs investuotojas, gebantis įvertinti techninius ir finansinius aspektus, suprantantis finansines ataskaitas ir galintis pats atlikti būtiną ekspertizę. Dmitrij Karpin yra „TeleTrade-DJ International Consulting Ltd“ atstovybės Lietuvoje vyriausiasis analitikas
2017 07 12 19:07
Spausdinti