Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


RIMTI REIKALAI
4G, 5G, OMG
Balys Godauskis
Vytis Snarskis

Dabar turim 4G ryšį, lietuviški duomenys plaikstosi virtualybėje bene greičiausiai pasaulyje. Visi sėdime greitai į šviesų rytojų lekiančiame traukinyje, vaizdai už lango keičiasi taip sparčiai, kad nespėjame visko fiksuoti, atsirinkti, kas svarbu, o kas – ne. Derėtų atsargai pasidaryti kasdienybės momentines ekrano kopijas (kitaip – screenshotus), bet ir jomis gali taip užsiversti, kad niekada neberasi laiko peržiūrėti.

Karantinas atvėrė silpniausią sveikatos apsaugos vietą – 4G ryšys poliklinikoms ir visoms kitoms gydykloms yra per spartus. Vilniuje iškart nulūžo internetinės registracijos sistemos, teko grįžti į ankstyvosios telefonijos amžių – kantriai skambinti. Kai galiausiai iš kokio ketvirto karto prisiskambini, tada nežinia kiek lauki fone grojant nenusakomo klaikumo muzikėlei. Kai nuo laukimo ir muzikinės traumos prarandi laiko nuovoką, atsiliepia nuvargusi operatorė ir praneša, kad viskas užimta, bandykit mėnesio gale skambinti, jei pataikysit, užregistruosim. Kada tas mėnesio galas – niekas nežino, nes mėnesiai Lietuvoje nevienodo ilgumo, todėl ir galai nebūtinai sutampa su pacientų užgaidomis.

Ne tik sveikatos sistema neįvaldė 4G ryšio. Visokie registrų centrai ir smulkesnės biudžetinės kontorėlės taip pat spėjo virtualiai pasižymėti 4G epochoje. 4G epochą galima vadinti žmonių interneto, žmogiškųjų klaidų laikais.

Įsivaizduoju, kaip Lietuvoje atrodytų internetinis balsavimas, jei visos sistemos veiktų taip, kaip poliklinikos per karantiną. O būtų taip: sistema, paskelbus internetinio balsavimo pradžią, iškart pakimba. Skambinėji tris dienas, valandų valandas klausaisi psichodelinio vintažo, o kai galiausiai kas nors iš Vyriausiosios rinkimų komisijos atsiliepia, tuomet pavargusiu balsu paaiškina, kad visi kilobaitai už visokius liberalus šiandien išnaudoti, bet siūlome rinktis iš likusių mažųjų politinių judėjimų: tautos nuo asfalto atplėšimo partijos, tikrųjų dievamylių ir Pavolgio bulgarų rinkiminės akcijos, nuosaikiųjų žemgrobių aljanso. Netinka? Bandykit mėnesio gale, kai užsikrausim papildomų kilobaitų.

2020 11 21 09:34
Spausdinti