Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Oksfordo tyrėjas: universitetų jungimas nesprendžia švietimo sistemos problemų
Justinas Stanevičius

Per paskutinius 19 metų, studijos užsienyje tapo saugesne investicija, mano Oksfordo universiteto tyrėjas, mokslininkas Endrit Shabani. Interviu VU TSPMI projektų koordinatoriui Justinui Stanevičiui jis sakė, kad europinė švietimo standartizacija gali būti kaltinama dėl tokio didelio iš Lietuvos išvykusių studentų skaičiaus.

– Mano tyrimo laukas – devinto dešimtmečio Europos valstybių žingsnis link žinių ekonomikos modelio, įtvirtinto bendra iniciatyva Bolonijos procesu bei jo pasekmes šalių švietimo sistemai. Visų tikslas buvo populiarinti studentų mobilumą bendroje Europos aukštojo mokslo erdvėje. Tai lėmė valstybių susidomėjimą priemonėmis, kurios padėtų, naudojantis aukštuoju mokslu, kaupti žmogiškąjį kapitalą, didinti mokslo paslaugų eksporto pajamas ir stiprinti globalią įtaką. Jo tikslas buvo populiarinti studentų mobilumą bendroje Europos aukštojo mokslo erdvėje.

Visgi istorija parodė, kad toks bendradarbiavimas paskatino vienkrypčius studentų srautus. Valstybės, atsidūrusios laiminčiųjų pusėje, sugebėjo padidinti tarptautinių studentų kiekį ir sumažinti vietinių studentų išvykimą studijuoti svetur. Jos sėkmingai sutelkė žmogiškąjį kapitalą, pritraukė investicijų, padidino švietimo sektoriaus pajamas.

Tačiau kai kurios šalys pralaimėjo – jos įsipareigojo tikslams, kurie ne visai atitiko jų interesus. Dėl šios priežasties, daug geriausių studentų išvyko iš šalių – tai tapo dideliu nuostoliu jų švietimo sistemai ir privertė pradėti brangias reformas. Pastarosios sekino ir taip ribotus išteklius, skatino universiteto suteikiamos kvalifikacijos infliaciją, privertė prarasti visapusišką švietimo politikos kontrolę.

2018 06 28 13:25
Spausdinti