Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


J. Zielonka: „Kuo greičiau atsikratysime neoliberalių idėjų apsėdimo, tuo geriau“
Ugnė Litvinaitė
Jano Zielonkos vizitas (Dominyko Kaminsko nuotr.).

„Ne populistai laimi, o mes, liberalai, pralaimime“, – įsitikinęs Oksfordo profesorius Janas Zielonka. Save liberaliam Europos elitui priskiriantis lenkų kilmės akademikas Ugnę Litvinaitę tikino, kad ne tik valdantiesiems, bet ir pačiam ES projektui reikia fundamentalių pokyčių.

– Šiandien dažnas liberalas Europoje skundžiasi elektorato pasidavimu neįgyvendinamų pažadų dalytojams, „gelbėtojams“. Jūsų idėja, kad valdančiajam elitui iš tiesų reikia atsigręžti į save ir pripažinti savo klaidas, yra gana netikėta. Ar manote, kad tai ne populistai išnaudoja mases, o mes iš tiesų einame ne ta kryptimi?

– Manau, kad žmonės susidaro politinę nuomonę remdamiesi kasdiene patirtimi, o ne politine retorika. Kad ir kalbant apie dalykus, kuriuos mūsų sprendimu reguliuoja ES. Jei gyveni didžiulio miesto pakraščio rajone, kur apstu imigrantų, tavo patirtis išties kitokia nei mažame Lietuvos miestelyje gyvenančio europiečio. Tiesa, svarbu paminėti, kad tai tavęs dar nepadaro migracijos priešininku. Labai dažnai žmonės, kurie niekad neregėjo pabėgėlių, jų bijo labiau nei gyvenantys šalia jų. Noriu pasakyti, kad visų pirma patirtys, o ne žiniasklaida formuoja žmonių supratimą.

Žmonės yra pakankamai protingi, kad gebėtų perfiltruoti tai, ką politikai jiems bando parduoti. Iš tikrųjų pasitikiu elektorato išmintimi. Europinis elektoratas gana apdairus, nuosaikus, tačiau jis nori pokyčių. Žmonės nori sugrįžti prie tam tikro padoraus politinio ir ekonominio gyvenimo standarto.

2019 07 10 11:43
Spausdinti