Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


IŠKIRTINIS INTERVIU
J. Payette: „Švietimas yra trumpiausias kelias į gerovės valstybę“
Kotryna Tamkutė
Scanpix
Julie Payette.

Gimusi valstybėje, kurioje galimybės suteikiamos visiems, nepriklausomai nuo to, iš kur esi kilęs, kokia kalba kalbi, kaip atrodai, kokius pasirinkimus gyvenime darai, IQ žurnalui teigė Kanados generalgubernatorė Julie Payette. Per pirmąjį oficialų vizitą Lietuvoje ji su IQ apžvalgininke Kotryna Tamkute kalbėjosi apie švietimo galią, klimato kaitą ir žmogaus teises.

– 2017 m. tapusi Kanados generalgubernatore paskelbėte, kad vienas jūsų kadencijos tikslų yra skatinti kelti klausimą „kodėl?“ ir vertinti žinias, faktus bei kritinį mąstymą. Kodėl reikėtų šiuos dalykus sureikšminti?

– Kiekvieną dieną, valandą ir minutę mus pasiekia neaprėpiamas kiekis informacijos. Ją gauname išmaniaisiais įrenginiais, girdime per televiziją, radiją, universitetų auditorijose, bendraudami vieni su kitais, skaitydami knygas, spaudą. Užduoti klausimus būtina, jei norime suprasti tai, ką sužinome, jei mūsų tikslas yra gauti teisingą informaciją. Tai leidžia priimti teisingus sprendimus dėl savęs, savo šeimos, valstybės ir visos žmonijos.

– Tai tikriausiai diktuoja ir kritinio mąstymo poreikį. Jo šaltinis neabejotinai yra mokslas, kalbantis mokslininkų lūpomis. Ar mokslininkai šiandien yra girdimi?

2020 02 11 09:25
Spausdinti